Hlavní obsah

Historikovi Tichákovi vyšla poslední kniha o dějinách Olomouce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na zaniklé či zcela proměněné instituce Olomouce se zaměřuje nová kniha mapující dějiny města s názvem Ztracené a nalezené. Podepsán je pod ní velký znalec olomouckých dějin, historik, spisovatel a popularizátor Milan Tichák.

Článek

Autor se však již vydání nedočkal. Zemřel letos v září ve věku 87 let. Kniha navazuje na publikaci Ztracené adresy z roku 2007, kterou autor doplnil například o historii a místopis všech olomouckých kasáren a také o další obrazový materiál.

V úvodní části autor sleduje, jak se měnila v Olomouci jména ulic či které z nich zcela zanikly. V nové knize také popisuje, kde bývaly pošty, kde čekávaly na zákazníky drožky, omnibusy a tramvaje, kde všude byli ve městě ubytováni vojáci. „Dočteme se o proměnách zemských, okresních, krajských a jiných úřadů či národních výborů, o tom, jak se obnovovala univerzita, jak se nikdy nedostavěl krajský národní výbor, kde byly věznice, kde nemocnice a kde fary,“ uvedl Tomáš Tichák z nakladatelství Burian a Tichák.

Zájemci o olomouckou historii v knize najdou také témata, jako jsou zábava ve městě, kultura, volný čas. Autor také připomíná, jaké všechny v Olomouci vycházely noviny, kde byly knihovny, nakladatelství, knihkupectví, muzea, hřiště a stadiony, koupaliště a plovárny, letiště či dostihy. „A kdo netušil, že také barokní olomoucké kašny se stěhovaly, dočte se i o tom,“ doplnil Tichák. Součástí publikace je i řada často neznámých fotografií a mapek.

Historik a spisovatel Milan Tichák zemřel letos 23. září. Byl považován za jednoho z nejerudovanějších historiků, co se týče místopisu staré Olomouce. Je nositelem Ceny města Olomouce za dlouholetou práci v oblasti olomoucké vlastivědy. Publikoval řadu úspěšných knih o historii Olomouce a je také jedním z autorů a recenzentů dvoudílných akademických Dějin Olomouce, které v roce 2009 vydala Univerzita Palackého.

Reklama

Doporučované