Hlavní obsah

Hlasitá cesta na debatu: Volný z SPD označil Zaorálka za tuneláře a hyenu, ten ho vyzval na bitku

Pojďme ven a udělejme to „po ostravsku“, křičel Zaorálek. Podívejte se ve videu, jak vypadala cesta na debatu lídrů.

 

Reklama

Při debatě volebních lídrů v Moravskoslezském kraji padaly ve vyhrocené hádce i výzvy ke rvačce. K té nakonec nedošlo.

Článek

Redakce Moravskoslezského deníku přichystala pro desítku lídrů kandidujících v kraji ve čtvrtek speciální debatu, jejíž velká část se odehrávala v minibuse. Prostory se ale brzy po odjezdu z Ostravy ukázaly pro někoho možná až příliš těsné a atmosféra začala rychle houstnout.

Ostrá hádka nastala chvíli po začátku debaty, kdy lídr SPD Lubomír Volný označil svého jmenovce a lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka za zástupce strany s korupční historií a následně za tuneláře, bankrotáře nebo hyenu. Potom vyzval řidiče, ať mu zastaví, že se Zaorálkem na jedné palubě být nechce. Situace se poté uklidnila, ale jen na chvíli.

Slovní potyčka vzápětí eskalovala dál a chvíli to vypadalo, že přeroste i v konflikt pěstní. To když Zaorálek už invektivy nevydržel a vyzval Volného, že si to můžou jít vyřídit „ven do křáka“ či takzvaně „po ostravsku“. Jednu z ostřejších částí hádky si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Dezinformace lídra SPD

Lídr SPD vyčítal během jízdy sociálnímu demokratovi korupční skandál spolustraníka a někdejšího hejtmana Davida Ratha nebo dluh ČSSD vůči zesnulému právníkovi Zdeňku Altnerovi. Nejvíc a několikrát ale poukazoval na tento týden podepsané memorandum ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) se zájemci o těžbu lithia na Cínovci.

Volný z SPD mluvil o vytunelování „bilionů korun“, které sociální demokraté odevzdali Australanům. To je ale velmi hrubá dezinterpretace celé situace. O hlubinnou těžbu lithia v Cínovci se uchází česká geologická firma Geomet, která už před lety začala s průzkumy a podle zákona získala zatím od Ministerstva životního prostředí první z řady povolení - konkrétně jde o stanovení průzkumného území a osvědčení o výhradním ložisku. Momentálně firma pracuje na studii vlivu na životní prostředí (EIA).

Protože jsou průzkumné vrty drahé, hledal Geomet investora, kterého našel v australské společnosti European Metals kótované na londýnské, frankfurtské a australské burze. Je pravda, že tato firma je hlubinné těžbě lithia nejblíže, ale zdaleka nemá vše hotovo. Po EIA ji případně čeká ještě série povolení u báňského úřadu. Zároveň se začíná pracovat na finální studii proveditelnosti, která má zjistit, zda je pro investory vůbec hlubinná (nikoli lomová) těžba výnosná.

Pokud celý proces dotáhne Geomet, respektive European Metals do konce, bude to na základě povolení od úřadů, poté, co splní zákonné podmínky (zejména tzv. horního zákona). Nejedná se tedy o politické rozhodnutí.

Nyní podepsané memorandum je potom pouze nezávazným dokumentem, ve kterém se ministerstvo s potenciálním těžařem shodlo na tom, že by bylo dobré případně vytěžené lithium v Česku i zpracovávat a nevyvážet ven surovou rudu.

Řešila se i ekologie nebo kriminalita

Kromě hádek se během tříhodinové debaty Deníku řešila i regionální témata. Zejména průmyslové zóny, sociální problémy, kriminalita, odliv mladých lidí z regionu a ekologické problémy.

Reklama

Doporučované