Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře proběhne na začátku června, oznámila opozice

Foto: ČTK

Opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. Zleva předsedové koaličních stran Spolu – Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předsedové STAN a Pirátů Vít Rakušan a Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Opoziční koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů mají dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Proběhne ale až na začátku června. Premiér vzkázal, že nerozumí tomu, proč hlasování vyvolávají krátce před volbami.

Článek

Svolání mimořádné schůze oznámili ve středu předsedové pěti opozičních stran na společné tiskové konferenci. Ke koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se nakonec přidá i koalice Pirátů a STAN.

„Každý den přibývá důvodů pro to, abychom tento krok udělali,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala. „My jsme přesvědčeni, že vláda Andreje Babiše už dlouhodobě důvěru občanů nemá, nevládne ve prospěch lidí v Česku, ani ve prospěch lidí, kteří jí dali v minulých volbách svůj hlas. Jsme přesvědčeni, že vláda naší zemi škodí a nezvládá své úlohy. Pokud má někdo prospěch z jejího vládnutí, tak je to její premiér se svým obrovským střetem zájmů,“ uvedl.

Jako jeden z důvodů pro vyslovení nedůvěry vládě zmínil i zjištění Seznam Zpráv týkající se vrbětické kauzy.

„Jsme přesvědčeni, že tato vláda už dávno vládnout neměla. K tomu přistupuje v poslední době i ta bolestná, ostudná situace kolem kauzy Vrbětice a chování zvláště některých členů vlády. A teď nechávám stranou, že se nepodařilo vytvořit silný mezinárodní tlak na konkrétní solidaritu mezinárodního společenství. Že vláda nedokázala vyjednat, aby se všichni jasně postavili na naši stranu konkrétními kroky. Ale vynechávám to proto, že ostatní státy ani nemohly, když slyšely, co říká ke kauze náš prezident, jak kličkuje náš premiér a především když viděly v přímém přenosy ty lži, kterými svou cestu necestu do Moskvy obalil ministr vnitra Jan Hamáček,“ dodal šéf ODS.

Vyslovení nedůvěry vládě

Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Na tahu je poté prezident – může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Začátek června pro hlasování o nedůvěře vládě je vybraný kvůli roztržce mezi Českem a Ruskem. Do konce května mají Česko opustit další ruští diplomaté.

„Je naprosto zásadní dokončit tuto diplomatickou krizi. Poté budeme moci předložit podpisy pro vyvolání hlasování. Uvidíme, zda se připojí i další strany,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Komunisté nebo SPD se vyjadřují, jak vládě nevěří, tak uvidíme,“ dodal.

SPD bude hlasovat pro

„Je to jejích právo, pokud mají 50 podpisů, tak schůze s tímto bodem bude svolána,“ komentoval krok pro ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip. Hlasování podle něj posoudí výkonný výbor KSČM. Šéf klubu SPD Radim Fiala vzkázal, že SPD nikdy vládu nepodporovala, bude proto hlasovat pro vyslovení nedůvěry.

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval slovy, že nechápe, proč by měla Sněmovna hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě pět měsíců před volbami. Kabinet zvládá pandemii a postupně se rozvolňují opatření proti šíření covidu-19, řekl předseda vlády ČTK a dalším médiím při dnešním položení základního kamene nových pavilonů IKEM.

Reklama

Doporučované