Hlavní obsah

Vlevo dole: Hamáčkova cesta od nadějného kádru po rádoby špiona

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jan Hamáček o současné krizi kolem plánované cesty do Moskvy říká, že je „vláčen bahnem a prožívá nejtěžší okamžik svého života“.

Reklama

Článek

Skandál kolem chystané cesty ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy nadále narůstá. Každý další den vysvětlování šéfa ČSSD jen vzbuzuje další dohady, proč vlastně chtěl jet do Ruska a co přesně tam chtěl domluvit.

Političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou se v podcastu Vlevo dole soustředí na jediný aspekt celé kauzy: Co se stalo s dvaačtyřicetiletým politikem, který se svými zahraničními zkušenostmi a jazykovými dovednostmi kdysi platil za velkou naději sociálních demokratů?

„Já za tím cítím prezidenta Zemana, který tlačí šéfa ČSSD do ruského dobrodružství. Hamáček na tohle spojenectví vsadil, vždyť mu už jednou přineslo úspěch, když s Hradem a Jaroslavem Tvrdíkem loni na jaře jako spasitel v červené mikině přivezl roušky a respirátory z Číny, když jich byl nedostatek. Asi si teď řekli - proč to teď nezopakovat s ruským Sputnikem?“ míní Václav Dolejší.

Jan Hamáček posiluje pouto s prezidentem Zemanem už delší dobu a zrovna v době, kdy jím vedená ČSSD oslabuje a hrozí jí, že v říjnových volbách zmizí z Poslanecké sněmovny. Proto Hamáček otočil kormidlem prudce doleva a oponentů, kteří mají jiný názor a dovolují si šéfa strany veřejně kritizovat, se nemilosrdně zbavuje - odvolal Tomáše Petříčka z postu ministra zahraničí nebo hejtmana Martina Netolického z dozorčí rady České pošty.

„Tyhle vnitrostranické čistky jsou hodně překvapivým chováním, protože k Janu Hamáčkovi vždy spíše patřil oportunismus. On se dokázal domluvit s každým, ve straně vycházel s Paroubkem, Rathem i Sobotkou. A doutnající konflikty se vždy snažil spíše utlumit než eskalovat,“ míní Lucie Stuchlíková.

Někteří poslanci ČSSD kriticky vyprávějí o svém šéfovi, že ho politika přestala bavit, že vyhořel, zpohodlněl a ztratil disciplínu. Což po roce v čele Bezpečnostní rady státu a každodenním stresu v boji s epidemií může být pochopitelné, méně pochopitelné už je, že nechce opustit své předsednické křeslo.

Kde narazil Jan Hamáček na svoje limity? A musí vám to jít na lyžích, abyste získali přezdívku Sjezdař? To všechno se dozvíte v politické talkshow Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované