Hlavní obsah

Hlavně se ničeho nedotýkat. Česko je díky tomu světová velmoc

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Bezkontaktně se nejvíc platí plastovými kartami, prosazují se ale i mobily a hodinky či náramky. V budoucnosti se bude platit třeba šperky, otiskem prstu nebo skenem obličeje.

Článek

Z hrstky nadšenců, které baví při placení pípat, se stává velká část národa. Podle údajů společnosti Mastercard je Česká republika celosvětově na druhém místě v bezkontaktním placení. První je Austrálie. „Česká republika patří k nejinovativnějším trhům v oblasti plateb na celém světě,“ informuje Michal Čarný, šéf tuzemské a slovenské Mastercard.

Jde o počet bezkontaktních transakcí, během nichž se karta do platebního terminálu nezasouvá, jen se k němu přikládá, vůči všem platbám kartou. Pokračování žebříčku nechtěla karetní společnost ani její konkurent Visa upřesnit. Uvedla jen, ve kterých zemích tvoří většinu plateb (nad 90 procent) kartou právě bezkontaktní transakce.

Zřejmě hlavním důvodem tohoto velmocenského postavení Česka je, že všechny terminály v ČR jsou povinně bezkontaktní. „Nejen díky provozovatelům terminálů, ale i díky karetním společnostem, které toto již několik let vyžadují,“ vysvětluje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

A také naprostá většina platebních karet vydávaných v ČR je bezkontaktních. „Bezkontaktní platby rapidně rostly od samého počátku a během pár let měly takové karty i terminály na trhu většinu,“ přidává se za ČSOB její mluvčí Patrik Madle.

Plně bezkontaktní síť terminálů nahrává inovacím a zavádění nových technologií. „Česká republika spolu s Polskem a Slovenskem tvoří světový unikát a pro technologické firmy a fintechy to znamená spousty nových příležitostí,“ zmiňuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Česká republika a Slovensko. „Všechny terminály v České republice již akceptují bezkontaktní platby, ale počet míst, kde lze platit kartou má stále velký prostor pro růst,“ upozorňuje.

Placení je digitální zážitek

Finančníci tvrdí, že Češi mají nové trendy a technologie rádi. Na novinky se snadno adaptují a vášnivě zkoušejí nové věci a „hračičky“. Potvrzuje to rostoucí obliba plateb mobily a hodinkami díky technologiím Google Pay a Apple Pay.

Pandemie covid 19 a strach dotýkat se něčeho, na co sáhl už někdo jiný, bezkontaktní placení dál podpořily. „Během koronakrize se vydávání bezkontaktních platebních karet u bank ještě navýšilo. Byl to jeden z nejčastějších požadavků, které řešila kontaktní centra bank,“ uvedl Jiří Mach z technologické společnosti Enehano Solutions, která bankám pomáhá s digitální transformací.

Bezkontaktní technologie a možnost koupit si lístek za pípnutí se rozšiřuje i v hromadné dopravě. „Sice jsme v dubnu zaznamenali globální propad bezkontaktních transakcí v dopravě, ale poslední dva měsíce se situace zlepšovala a na konci června byl nárůst již o 187 procent,“ uvedl Marcel Gajdoš.

V Česku se dá takto lístek na MHD koupit v deseti městech. „Hodnota takto zakoupených jízdenek se v celé zemi propadla kvůli pandemii a největší pokles jsme zaregistrovali v dubnu. Situace se ale zlepšila velmi rychle a už v červenci se hodnota dostala na dvě třetiny té před pandemií,“ doplnil šéf Visy.

Budoucnost je bez karet

Čím se bude převážně platit v budoucnu, není jisté, protože existuje mnoho scénářů. Jisté ale je, že budou postupně mizet plastové karty, které nahradí hodinky, mobily a další podobné „wearables“ (chytrá zařízení, která se dají nosit na těle) jako náramky, prsteny či jiné šperky.

Samostatnou kapitolou je ověřování biometrií, kdy pro zaplacení bude stačit třeba jen projít kolem pokladny nebo naskenovat prst. Už dnes existují koncepty samoobslužných obchodů s „neviditelnou“ platbou, kdy klient platí jen pouhým projitím východem, protože obsah jeho košíku je automaticky monitorován a načítán v průběhu nakupování.

Reklama

Doporučované