Hlavní obsah

Hlavní hygienička zkolabovala při jednání vlády, odvezla ji sanita

Foto: David Neff

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Hlavní hygieničce Pavle Svrčinové se na jednání vlády udělalo nevolno. Na Ministerstvo zdravotnictví pro ni musela jet sanitka.

Článek

Náhlé zdravotní potíže postihly hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou přímo na úterním jednání vlády. Úřednice se schůze kabinetu účastnila pomocí videokonference z budovy Ministerstva zdravotnictví.

V průběhu jednání Svrčinová zkolabovala a musela pro ni přijet záchranná služba. Seznam Zprávám to potvrdily tři zdroje blízké kabinetu.

O jaké obtíže se jednalo, není jasné. Zásah na Palackého náměstí u ženy ve věku Svrčinové potvrdili pražští záchranáři. „Žena byla celou dobu při vědomí a po ošetření jsme ji transportovali do nemocnice,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Hlavní hygienička je spolu s ministrem zdravotnictví klíčový člověk pro řízení boje s epidemií. A to zejména poté, co přestane platit nouzový stav. Od pondělí by se opatření v Česku měla řídit podle pandemického zákona, v jehož rámci může opatření vydávat buď ministr zdravotnictví, nebo právě hygiena. Zároveň koordinuje práci ředitelů krajských hygien.

Vláda v úterý rozhodovala o citlivém tématu, návratu dětí do škol. V průběhu dne se objevily spekulace, že se premiér Andrej Babiš chystá odvolat ministra zdravotnictví Jana Blatného i ministra školství Roberta Plagu.

Přímo na jednání kabinetu se ale možné změny na ministerských postech neřešily. Blatný ani Plaga nemají o svém možném konci žádné informace.

Reklama

Doporučované