Hlavní obsah

Hlídejte si svého výběrčího daní, premiéra v Kvasinách a metro bez řidiče, které nestaví

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled událostí ze světa byznysu ze středy 18. září 2019.

Článek

Změny na finančních úřadech

Stát šetří dokonce i na výběru daní. Ve 33 městech České republiky omezí provoz finančních úřadů. Od příštího roku v nich začne platit systém 2+2.

Průzkum HK: Vsaďte na jádro a obnovitelnou energii

Česko má vsadit na jaderné a obnovitelné zdroje energie, s okamžitým uzavřením uhelných elektráren však tuzemské firmy, ale i většina domácností nesouhlasí. Vyplývá to z průzkumu pro Hospodářskou komoru. Průzkum zpracovala agentura IBRS na vzorku 1 200 domácností a 300 firem napříč regiony.

Změny v daňovém balíčku

Poslanci rozpočtového výboru začali měnit vládní daňový balíček, kterým chce vláda zvýšit daně z tabáku, alkoholu, hazardu i dalších oblastí. Sněmovně doporučili několik změn: například danit výhry v loterii až nad milion korun, danit výherní automaty vyšší sazbou 38 procent nebo naopak ze zdanění vynechat domovní kotelny na plyn.

Pád hypoték

Pád hypoték pokračuje. Průměrná úroková sazba v srpnu klesla na 2,61 procenta – a je to už sedmý měsíc v řadě, kdy hypotéky zlevňují. V srpnu bylo sjednáno 6 153 hypotečních úvěrů za 14,294 miliardy korun. Když se ohlédneme o rok zpět, tedy do srpna 2018, pak pro novou hypotéku si letos přišlo o 2 322 klientů méně. Objem sjednaných smluv se propadl o 4,5 miliardy korun.

Premiéra v Kvasinách

Automobilka Škoda spustila dnes odpoledne ve své továrně v Kvasinách výrobu elektrického superbu. Automobil s označením iV je prvním sériově vyráběným modelem s plug‐in hybridní technologií. Plné výrobní kapacity Superbu iV ve výši 60 vozů denně by měl závod postupně dosáhnout na přelomu letošního listopadu a prosince.

Slovensko sníží daně živnostníkům

Slovensko sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům na 15 procent. Rozhodl o tom tamní parlament. Opatření přichází v době zpomalování hospodářského růstu a týká se podnikatelů s ročním příjmem do 100 tisíc eur.

Metro bez řidiče nezastavilo

Automaticky řízená souprava linky 1 pařížského metra projela bez zastavení tři stanice a pak zabrzdila těsně za jiným vlakem, což mezi cestujícími vyvolalo paniku. Linka 1 je vůbec nejstarší tratí podzemní dráhy v Paříži, plně automatická je od konce roku 2012. S autonomně řízenými vlaky v Paříži počítají i pro další tratě, v Praze by měly jezdit na budoucí lince D.

Nejvyšší mrakodrap k bydlení

A jak bude bydlet manhattanská smetánka? V milionářské čtvrti v New Yorku byl dokončen nejvyšší obytný mrakodrap na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované