Hlavní obsah

Hnilička dostal miliardu, ale není zájem. A tak vymýšlí, zač ji utratit

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Národní sportovní agentura pod vedením Milana Hniličky chce ve druhém kole koronavirových dotací podpořit trenéry.

Reklama

Prostředky z dotace COVID-Sport neubývají. Z miliardového účtu si sportovní kluby řekly zatím jen o 66 milionů. Národní sportovní agentura, která dotace poskytuje, proto už vymýšlí druhé kolo finanční pomoci.

Článek

Měly to být peníze, které v těžké situaci pomohou českému sportu. Ve skutečnosti však i po měsíci zůstává většina z miliardy určené na dotační výzvu COVID-Sport na účtu Národní sportovní agentury.

Instituce vedená poslancem hnutí ANO Milanem Hniličkou měla peníze rozeslat do sokoloven, na vesnické trávníky, prostě co největšímu počtu klubů, jenže sportovní spolky nemají příliš zájem.

Ke konci minulého týdne požádalo 460 zájemců dohromady o pouhých 66 milionů. Dalších 435 žádostí se zpracovává.

Proč tak málo?

„Možná zareaguji trošku paradoxně, ale hodně pomohla města,“ zdůvodňuje nezájem o nabízené peníze předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

„Obce odpustily spolkům nájmy a podpořily provoz a údržbu sportovišť. To je skvělé a sluší se jim za to poděkovat. Když jsme ale výzvu vypisovali, byla situace jiná,“ vysvětluje Hnilička.

Proč peníze nemizí?

Dotace COVID-Sport je rozdělena do tří částí. O podporu tak mohou žádat organizátoři zrušených a odložených sportovních akcí, provozovatelé sportovišť a kluby v pronájmu. Všechno v případě, že jsou neziskovými spolky.

Jenže zrušených akcí bylo poměrně málo. Pokud už, tak jejich ztráty nebyly ve většině případů nějak vysoké. Co se týče odložených soutěží, tak zase žadatelé zatím nevědí, které náklady byly zbytečně vynaložené a co by jim mohla agentura proplatit.

Proč není zájem o peníze v dalších dvou částech dotace, pak už popsal Hnilička. Provozovatelé sportovišť omezili výdaje na minimum a pomohla jim také města. Pronájmy se navíc rušily, protože spolky platí nejčastěji za odtrénované hodiny a nemají uzavřené dlouhodobé smlouvy. V době koronaviru bylo hromadné sportování zakázané, takže jim žádná ztráta nevznikla.

Nová dotace na trenéry

Výzva COVID-Sport ale běží až do 31. srpna, takže se dá očekávat, že o další desítky milionů ještě kluby požádají. Pokud ale na účtu peníze zbydou, a bude to patrně balík v řádu stovek milionů, vyhlásí NSA další dotační kolo. Peníze se musí totiž ještě letos utratit.

„Pokud nedočerpáme, domluvili jsme s Ministerstvem financí, že nám umožní vypsat druhé kolo pro další oblast. Protože tohle bylo jenom jedno z míst, která ve sportu koronavirus zasáhl,“ přibližuje Hnilička.

Z amatérského sportu už totiž teď zní, že počet aktivních sportovců po koronaviru znatelně spadl. Agentura chce proto Česko zase rozpohybovat a spolkům dorovnat třeba ztráty za úbytek členských příspěvků. Nové dotační kolo by se tak na konci léta podle plánů NSA mohlo zaměřit na podporu trenérů.

Trenéry a obecně provoz ale z velké části kluby hradí z výzvy Můj klub. Letos o dotaci zažádalo 6 485 spolků a více než pět tisíc z nich má už peníze na účtu. Tuhle dotaci vyřizuje ještě letos Ministerstvo školství a ke konci června vyplatilo zatím zhruba 1,2 miliardy korun z celkové alokace 1,5 miliardy. Další peníze poskytují sportovcům kraje nebo města. Jak bude tedy nový dotační titul od Národní sportovní agentury vypadat, aby se nedubloval s už letos vyplacenými částkami na podobné provozní náklady, zatím Hnilička neupřesnil.

Příští rok peníze na údržbu i kabiny

Kluby přitom přišly s jiným návrhem, který by jim pomohl s provozem často zastaralých sportovních areálů. Stály by o dotační paušál na majetek. Tedy příspěvek, který by se odvíjel od hodnoty sportovišť a zázemí, která má klub ve správě.

„Jako nejpraktičtější bych viděl, kdyby se dával nějaký paušál ve vztahu k hodnotě majetku, protože ta je jasně doložitelná,“ představuje ideální formu podpory ze svého pohledu předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Podobnou výzvu přitom už Ministerstvo školství v minulosti vypisovalo. Byl to program IV a Národní sportovní agentura by se k němu chtěla do budoucna vrátit. Podobnou dotaci plánuje vypsat už na podzim.

„Teď o něčem takovém nepřemýšlíme, ale plánujeme tuhle oblast podpořit v rámci řádných programů směrem k roku 2021,“ poodhaluje plány Hnilička.

Mimo ni počítá i s programem Kabina, ve kterém by měly v průběhu tří let přitéct do nejmenších obcí na rekonstrukce zázemí minimálně tři miliardy korun. Každá obec by mohla žádat až o 500 tisíc korun.

Vše se ale odvíjí od vyjednávání o rozpočtu na příští rok. Národní sportovní agentura míří k částce 10,1 miliardy, a to podle plánů, které jsou zakotvené v Koncepci podpory sportu 2016-2025.

Letos šlo přitom na sport jen 7,5 miliardy korun. První reálná představa o rozpočtu bude ale na stole až na konci léta.

Reklama

Doporučované