Hlavní obsah

Hokejový svaz neustoupil. Tvrdý trest pro trenéra juniorů, kteří si nechali dát schválně gól, platí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Trenér vsetínských juniorů Juraj Jurík má zastavenou činnost na devět měsíců, exemplární trest je definitivní. Klub dnes s odvoláním u výkonného výboru svazu neuspěl. Jurík zkraje sezony navedl své hráče, aby si nechali v závěru rozhodnutého zápasu dát gól: Chtěl tím ukončit přesilovku soupeře, aby měl jeho tým v bonusovém prodloužení šanci na lepší výsledek.

Článek

Skandál v juniorském hokeji je definitivně vyřešen: Trenér vsetínských juniorů Juraj Jurík má zastavenou činnost na devět měsíců.

Jurík chtěl začátkem září využít mezeru v pravidlech a navedl vlastní tým, aby si nechal v zápase v Přerově za rozhodnutého stavu úmyslně vstřelit gól. Jeho brankář v poslední vteřině zápasu ustoupil dráze puku lehkého nahození. Vsetín v základní hrací době prohrál 0:5, díky inkasovanému gólu ale zrušil přesilovou hru soupeře, která by pokračovala i v následném prodloužení.

Že vám něco nesedí? Od nového ročníku se ve všech mládežnických soutěžích ČSLH hrají prodloužení bez ohledu na výsledek zápasu o bonusový bod, právě ten Vsetínští toužili získat. Nenašli však pochopení nejprve u disciplinární komise ani dnes na půdě výkonného výboru svazu. I ten v jednání trenéra a celého týmu neviděl taktický prvek, ale považuje ho za úmyslné ovlivnění výsledku zápasu.

V juniorské soutěži tak padl i přes velkou podporu fanoušků exemplární trest.

Oficiální rozhodnutí vysvětlil svaz v tiskové zprávě takto:

Výkonný výbor ČSLH se neztotožnil s názorem klubu, že skutková podstata provinění nebyla správně kvalifikována, neboť pokynem trenéra brankáři, že „v případě střeleckého pokusu na branku proti tomuto střeleckému pokusu nemá zasahovat“, nedošlo podle mínění klubu k ovlivnění výsledku. Neztotožnil se ani s názorem, že „hranice fair play nejsou pevně určeny ani stanoveny a jejich výklad je závislý na konkrétní situaci“, a uložený trest je proto „nesprávný a nepřiměřený“.

Podle názoru výkonného výboru ČSLH k ovlivnění výsledku utkání v důsledku trenérova pokynu jednoznačně došlo, přičemž trenér byl – s přihlédnutím k polehčujícím okolnostem – potrestán zákazem činnosti na nejnižší hranici sazby, kterou DK ČSLH v podobných případech umožňuje.

Jediné v čem výkonný výbor v případu slevil, je pokuta pro vsetínský klub. Ten měl původně zaplatit částku 80 tisíc korun, pokuta dnes byla snížena na 20 tisíc.

Aféra juniorského zápasu rozpoutala na sociálních sítích velkou diskusi. Kolovaly nepotvrzené zprávy, že podobných incidentů se v závěrech zápasů mládežnických soutěží dělo víc. Vsetín měl údajně smůlu pouze v tom, že okolnosti podivného gólu tehdy byly zaneseny do zápisu o utkání.

Hokejový svaz si kromě tvrdého postihu pro trenéra vysloužil velkou kritiku i za to, že pravidlo bezprostředně po incidentu změnil. V českých mládežnických soutěžích se sice dál hraje prodloužení bez ohledu na výsledek, od vsetínské kauzy se však do něj nepřenášejí tresty ze základní hrací doby.

Prodloužení se hraje na popud reprezentačních komisí: Jejich základním smyslem má být docílení toho, aby české reprezentace měly prodloužení natrénováno a neztrácely v nich klíčové zápasy na světových turnajích. Podle šéftrenéra Slavomíra Lenera se český hokej nesmí bát experimentovat.

„Kanada je v takovém testování pravidel absolutní jedničkou a nikdo nepíše o tom, která pravidla se neosvědčila. Jako opačný příklad pravidla, které se nakonec podařilo zasadit do NHL a do světového hokeje, uvádím hybridní icing. To je třeba úžasné pravidlo. My rovněž jdeme cestou zkoušení v mládežnických soutěžích, které jsou kvalitní, prestižní, a hraje se o body týmové i individuální. Nejde tam ale o finance jako ve vrcholných seniorských soutěžích,“ řekl Lener v létě v rozhovoru pro Hokej.cz.

Těžko říct, jestli se prodloužení o bonusový bod někdy ujme. Tím spíše, že jeho zavedení doprovází i kritika některých českých klubů. Pravidlo totiž často znehodnocuje výkony jiných týmů. Na Twitteru na to příkladem z praxe veřejně poukázal tiskový mluvčí hokejové Slavie.

Za vsetínského trenéra se postavila drtivá většina fanoušků, pochopení měl údajně také od zástupců Přerova. I jeho hráči totiž v inkriminovaném zápase na konci taktizovali. Svou přesilovou hru s výhledem na prodloužení sami nechtěli proměnit a hráli ji na vlastní polovině. Gól padl až poté, co jejich hráč se závěrečnou sirénou puk nešikovně poslal přes celé hřiště na branku soupeře.

„Neomlouvám to a neříkám, že se to má dělat. Ale ten, kdo bude říkat, že by to neudělal… Nevím, jestli mu věřit,” řekl Seznamu šéf vsetínského klubu Daniel Tobola, který mezeru v pravidlech považoval za nešťastnou a dodal, že byla jen otázka času, kdy si některý z týmů nechá dát gól. Vsetín byl podle něj první a odnesl to trestem za všechny.

„Pravidlo hrát o bonusový čtvrtý bod se mi líbí, je zajímavé. Ať trénujeme hru tři na tři. Ale ne v soutěžích, ze kterých se sestupuje. Můžete být totiž klidně úplně nejhorší tým, který nevyhraje jediný zápas, ale když se budete soustředit na hru 3 na 3 v prodloužení, můžete tak za sezonu získat čtyřicet bodů a ty na konci rozhodují. Kdyby klub z extraligy sestoupil, má to na něj velký dopad,” dodal vsetínský šéf.

Svaz navzdory hrozbě sestupu argumentoval tím, že v mládežnických soutěžích je prioritou výchova dětí a fair play.

Nabízí se otázka, co je a není fér. Fanoušci i řada expertů polemizovali nad tím, že nechat si dát gól je jen taktický prvek, který týmu umožnil v danou chvíli tu největší šanci na bodový zisk. Diskuzi provázela i různá přirovnání. Například z basketbalu, kde týmy v závěru často úmyslně faulují soupeře, aby mu nabídly trestné hody a přitom pak samy měly čas na poslední útok. Objevila se i satirická přirovnání, podle kterých budou disciplinárně nově trestáni i šachisté, kteří v partii schválně obětovali svého pěšce.

Juraji Juríkovi každopádně z celé situace do smíchu být nemůže: Jeho trest zákaz trénování na devět měsíců platí a je definitivní.

Reklama

Doporučované