Hlavní obsah

Holešov na konci srpna ožije dožínkovými slavnostmi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Holešov na Kroměřížsku ožije poslední srpnovou neděli dožínkovými slavnostmi. Návštěvníci mimo jiné uvidí to, jak lidé v minulosti oslavovali úrodu a ukončení tvrdé práce na poli.

Článek

„Součástí dožínek bude ukázka některých dobových řemesel, hudební vystoupení i slavnostní průvod, do kterého by se měly zapojit desítky lidí v krojích,“ řekla mluvčí spolupořádajícího Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Hlavní program začne v 09:00, kdy od zámecké kovárny vyrazí dožínkový průvod ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Po mši se program přesune do zámecké zahrady a také do zámecké kovárny. „Kovárna se promění v prádelnu, protože prezentujeme historii praní. Pradleny budou prát v neckách, na valše a v dobových pračkách. Předvedeme třeba jeden z nejstarších typů, takzvanou kývačku, ve které se prádlo třelo mezi dvěma valchami. Lidé si to mohou vyzkoušet,“ uvedla Nikol Holubová z holešovského muzea.

Kromě praní a ukázky výroby mýdla bude k vidění také starý mandl, historické žehličky a oblečení. „K dobově oblečeným pradlenám a mydlářce se přidá také kovář, který v přilehlé dílně rozpálí výheň a předvede kus poctivého řemesla,“ řekla Podhajská.

Dožínkový program začne v kovárně v 11:30. Stejně tomu bude v zámecké zahradě, kde vystoupí několik kapel a folklorních souborů včetně souborů z Považské Bystrice, která je partnerským městem Holešova. Lidé se mohou dále těšit na představení mušketýrů nebo lidového vypravěče.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.

Reklama

Doporučované