Hlavní obsah

Holovská se stížností na prezidentské volby zřejmě neuspěje ani u Ústavního soudu. Jiní kandidáti by mohli

Pokud si na duplicitní podpisy bude stěžovat někdo z kandidátů na prezidenta, volby mohou být ohroženy.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Experti nevěří, že Terezie Holovská uspěje se svou stížností u Ústavního soudu na duplicitní podpisy zákonodárců, kteří poslali do prezidentského klání pět kandidátů. Varují ale před tím, že pokud by si stěžoval někdo ze současných uchazečů o Hrad, může být situace jiná.

Článek

Ústavní soud ve středu projedná stížnost Terezie Holovské na vyřazení pětice prezidentských kandidátů, kteří se registrovali za pomoci duplicitních podpisů zákonodárců. Ta se týká Mirka Topolánka, Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka a Vratislava Kulhánka. Poté, co neúspěšná kandidátka Terezie Holovská koncem minulého roku neuspěla u Nejvyššího správního soudu, nyní čeká na odpověď Ústavního soudu.

Experti se shodují, že Holovská pravděpodobně se svou stížností neuspěje. Ta ale narazila spíše z formálních důvodů. Situace by mohla být jiná, pokud by si stěžoval někdo ze současných uchazečů o post prezidenta a argumentoval tím, že ho o hlasy připravil kandidát, který do volby nastoupit vůbec neměl.

Reklama

Doporučované