Hlavní obsah

Holýšov na Plzeňsku promění rozlehlý tankodrom v rekreační zónu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Holýšov na Plzeňsku promění téměř padesátihektarový bývalý tankodrom na zónu pro sportovní a rekreační vyžití. Ucelený pozemek je jedinou velkou volnou plochou pro rozvoj více než pětitisícového města.

Článek

Výhledově tam má být koupaliště. ČTK to řekla místostarostka Hana Valachovičová (Pro Holýšov).

Téměř pětinu plochy by už město chtělo začít od letoška využívat. „Máme v rozpočtu 3,5 milionu na pumptrackové hřiště (okruh s vlnami a klopenými zatáčkami, kde se jezdí na kolech bez šlapání) a plochy pro skateboard, kola a koloběžky,“ uvedla. Město už oslovilo firmu Mystic, která navrhuje skateparky. Letošní peníze půjdou na studii, projekt i stavby částí ploch a překážek. Dále bude pokračovat etapově.

V Holýšově podle místostarostky výrazně přibývá mladých, kteří tam jezdí na kolech a koloběžkách a ničí třeba prostor kolem kulturního domu. „A proto do toho jdeme. Chlapi z Mystiku byli z tankodromu úplně nadšení,“ řekla. Dosud tam nic není a plocha zarůstá plevelem.

Asi 20 hektarů pozemku podél tahu z Plzně do Domažlic a Německa bylo historickým majetkem města, zbytek vlastnila armáda, která pozemky předala zdarma městu před 15 lety. Studie celého území zatím není. „Budeme ho zaplňovat postupně podle potřeby doby,“ řekla Valachovičová. V plánu jsou hřiště pro veřejnost. Původně plánovaný golf, turistické stezky a zahrádky padly. „Golfové hřiště ne, ale bazén bychom tam jednou chtěli,“ uvedla. Zahrádkářskou kolonii vybudoval teď jinde soukromník. O stezkách zatím město také neuvažuje, protože toho má teď rozděláno a naplánováno hodně.

Holýšov nechce ani přes propad daňových příjmů a koronakrizi omezit investice, na něž využije 85 milionů korun uspořených v minulých letech. „V téhle době je lepší investovat. Přinese to práci místním firmám. A hlavně nám nebudou lidé odcházet,“ uvedla Valachovičová. Město, jemuž v naopak minulých letech rostl počet obyvatel, má letos rozpočet ve výši kolem 200 milionů korun, zhruba stejný jako loni. Z toho 40 milionů Kč dá na opravu mostu a čistírny v průmyslové zóně v kasárnách, 13 milionů na rekonstrukci Sokolovské ulice pod školou, další miliony na pumptrack a opravu dětského hřiště u školy.

Reklama

Doporučované