Hlavní obsah

Home Credit stáhl peníze z Ruska. Dividenda činila tři čtvrtě miliardy

Skupina Home Credit patří skupině PPF a investoru Jiřímu Šmejcovi.

Reklama

Mateřská společnost Home Credit Group si stáhla dividendu z Ruska a loni si výrazně vyplácela kapitál i z tuzemské dceřiné společnosti.

Článek

Mateřská společnost splátkové firmy Home Credit Group v Nizozemsku posílila svou kapitálovou pozici. V březnu do ní putovala dividenda z Ruska a během loňského roku si několikrát vyplácela zisk i z tuzemského Home Creditu.

Z Ruska putovala podle výroční zprávy do mateřské společnosti dividenda za rok 2020 ve výši 2,7 miliardy rublů (761 milionů korun). I kvůli dopadům pandemie je to méně než za rok 2019, kdy z Ruska do Nizozemska posílal Home Credit 6 miliard rublů (1,7 miliardy korun).

Výrazná byla také injekce z tuzemského Home Creditu. Kromě dividendy za rok 2019 ve výši půl miliardy korun rozhodl v březnu 2020 nizozemský akcionář o výplatě podílu na zisku ve formě dividendy ve výši 0,77 miliardy korun a o výplatě části prostředků z účtu ostatních kapitálových fondů ve výši 30,8 milionu korun. V říjnu loňského roku pak se rozhodlo o výplatě dalších 0,3 miliardy korun. Takže dohromady poslal do Nizozemska loni téměř 1,6 miliardy korun.

Podle skupiny Home Credit není důvodem to, že by skupina Home Credit nesplňovala požadavky kapitálové regulace. „Firmy, které byly ziskové a disponovaly současně přebytkem kapitálu, uskutečnily rozhodnutím akcionáře transfer na matku k dalšímu obchodnímu využití,“ komentoval kroky firmy mluvčí skupiny Home Credit Milan Tománek.

Podle Tománka se splátková společnost vypořádala s dopady do úvěrového portfolia už v prvním pololetí roku 2020 vytvořením masivních rezerv. Ve druhém pololetí naopak pozorovala počínající oživení spotřebitelské poptávky, růst prodejů a vrátila se v tomto období do ziskovosti.

Čínská lekce

Finanční skupinu Home Credit ovládá majoritně skupina PPF. Je to pro ni klíčové aktivum, protože finanční služby tvoří dohromady bezmála polovinu byznysu PPF Group. Kvůli pandemii se Home Credit loni propadl do ztráty 584 milionů eur (přes 15,3 miliardy korun). A to především v Číně.

Dopady ztrátového čínského byznysu musí skupina PPF podle nedávného vyjádření nového šéfa Ladislava Bartoníčka pro Seznam Zprávy sanovat zisky z telekomunikací či strojírenství. Home Credit v Číně dramaticky ořezal provozní náklady, snížil počet nových obchodů a propustil polovinu zaměstnanců, tedy asi 60 tisíc lidí. „Potřebujeme teď nějaký čas, aby se situace stabilizovala, a pak se rozhodneme. Samozřejmě je to lekce,“ uvedl k dalším plánům Home Creditu v Číně Bartoníček.

V Číně na skupinu Home Credit nedopadla pouze pandemie, kdy lidé přišli o práci a nemohli splácet své úvěry, ale také nová regulace spotřebitelského financování a konkurence, která nabízí své úvěry plně v digitální formě.

Většinovým akcionářem skupiny Home Credit je PPF Group (91,1 procenta), menšinovým akcionářem je Jiří Šmejc (8,9 procenta).

Reklama

Doporučované