Hlavní obsah

Homosexuální páry v Austrálii si mohou oficiálně vyměnit manželské sliby, po měsíci čekání dostaly povolení

V Austrálii je legální homosexuální manželství od prosince minulého roku (video: AP).

 

Reklama

Austrálie už v prosinci schválila zákon o legálním manželství párů stejného pohlaví. Úřady ale vyžadují oznámení sňatku 30 dnů dopředu. V úterý se tak homosexuální páry, které žádaly o stvrzení svého svazku před měsícem, dočkaly.

Článek

Páry stejného pohlaví si v úterý v Austrálii mohly říct své „ano” bez výjimek. Země už v prosinci schválila zákon o homosexuálním manželství. Některé páry měly však udělenou výjimku a k prvním obřadům mohlo dojít už polovině prosince.

Mnoho párů ale muselo čekat a jejich svatební den se nemohl uskutečnit až do tohoto úterý. Australský zákon totiž nařizuje párům stejného pohlaví oznámit úřadům plánovaný sňatek s třicetidenním předstihem.

Výjimka se udělila například dvěma ženám, které spolu žijí již 40 let a jedna z nich trpí rakovinou v posledním stadiu.

Australští sportovci Luke Sullivan (23 let) a Craig Burns (29 let) si ale mohli vyměnit sliby a manželský polibek až po měsíci. Stalo se tak těsně po pondělní půlnoci v Novém Jižním Walesu. Pár svůj sňatek oslavil ohňostrojem, uvedl server BBC.

Luke Sullivan uvedl, že byl překvapený podporou z jeho okolí. Na sociální síti Instagram dostával zprávy od náhodných lidí, kteří mu posílali blahopřání, řekl čerstvý manželský pár pro ABC.

„Tento systém rovnosti, ve kterém se můžeme oženit, je pro Austrálii velký krok kupředu,” vyjádřil se Sullivan.

Pro možnost sňatků párů s homosexuální orientací se Australané vyslovili už v půlce listopadu při referendu. Pro hlasovalo skoro 62 procent lidí. Plebiscitu se zúčastnilo 12,7 milionu Australanů, tedy téměř 80 procent oprávněných voličů.

Austrálie se poté stala 26. zemí, která takový svazek povoluje.

Reklama

Doporučované