Hlavní obsah

„Hon na čarodějnice”. Oznámení o možném obvinění z korupce je podle Netanjahua načasované před volby

Netanjahuovo obvinění z korupce by mohlo změnit výsledek voleb.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit ve čtvrtek oznámil, že premiéra Benjamina Netanjahua obviní z korupce a podvodu. Premiér nebude obviněn před dubnovými volbami. Prokurátorovo předběžné oznámení by ale mohlo ovlivnit volební preference voličů.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí riziku možného obvinění ze tří možných případů korupce. Ve čtvrtek izraelský prokurátor Avichaj Mandelblit oznámil, že premiérovo obvinění zvažuje. Netanjahu obvinění odmítl a označil je za „politicky motivovaná“ a za „nátlak levice“. První zmínky o jeho možném obvinění se objevily už v roce 2016, píše televize CNN.

Mandelblit možné obvinění oznámil šest týdnů před parlamentními volbami, které by z Netanjahua v případě výhry udělaly nejdéle úřadujícího izraelského premiéra. Netanjahu tak načasování označil za skandální a své politické oponenty obvinil, že vůči němu vedou „bezprecedentní hon na čarodějnice“. Uvedl také, že v úřadu premiéra hodlá zůstat ještě „mnoho let“.

Za politickou perzekuci označila oznámení prokurátora i Netanjahuova strana Likud. Její advokáti se snažili oznámení o obvinění zabránit s tím, že zveřejnění takové informace krátce před volbami je „bezprecedentním zasahováním“ do demokratického procesu a že to ovlivní volby. Soud jejich stížnost odmítl. Netanjahua podpořily i další pravicové strany, které mu ostatně přislíbily i podporu ve volbách. Naopak lídr Strany práce Avi Gabbaj vyzval premiéra k rezignaci. „Netanjahu ničí všechno, jen aby se zachránil. Izraelci nechtějí zkorumpované vedení. Premiér dělá ostudu lidem i zemi. Netanjahu, podejte demisi,“ řekl Gabbaj.

Teprve před volbami se ukáže, zda zveřejněné obvinění ovlivní voliče. Zatím Netanjahu skrze sociální sítě pokládá voličům jasnou otázku, a sice zda „budou volit silnou pravici nebo slabou levici s podporou arabských stran“, píše CNN.

Pokud Netanjahu obhájí premiérský post, bude se potýkat s „plánem století“ amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce sjednotit Izraelce a Palestince rozdělením Jeruzaléma. Jeho odmítnutím by si Netanjahu mohl znepřátelit Trumpa, přijetí plánu ale odmítají Izraelci i Palestinci.

Tři různá obvinění z korupce

Netanjahua doporučila obvinit z korupce ve třech kauzách už loni koncem roku policie. Mandelblit chce premiéra údajně obvinit z úplatkářství v kauze nazvané „Případ 4000” a v dalších dvou kauzách (označovaných jako případ 1000 a případ 2000) má být obviněn z podvodu a zneužití důvěry. Kauza zvaná „Případ 4000” se týká telekomunikační firmy Bezeq, jejíž společnost Walla! provozuje stejnojmenný zpravodajský server. Podle policie, která zakládá své tvrzení na výpovědích šesti desítek lidí, existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a několik let ovlivňoval zprávy o sobě na serveru Walla!.

Další dvě kauzy se týkají přijetí darů od premiérových přátel-miliardářů a jedna z nich rovněž ovlivňování novin tak, aby o premiérovi psaly pozitivně. Netanjahu tvrdí, že nešlo o korupci, protože nebyly předávány peníze. Podle policie byly v některých případech ve hře cenné dary a další výhody.

Pokud by byl Netanjahu obviněn v premiérském úřadu, bylo by to podle místních médií poprvé v izraelské historii. Deník The Times of Israel připomněl kauzu premiéra Ehuda Olmerta (2006–2009), který byl rovněž obviněn z korupce, formálně ale až poté, kdy už nebyl premiérem. Olmert si odpykal ve vězení necelých 17 měsíců, propuštěn byl předčasně v létě 2017.

Reklama

Doporučované