Hlavní obsah

Hongkongské vládní budovy zůstávají zavřené. Demonstranti hrozí dalšími protesty

Bez komentáře: Protesty v Hongkongu proti návrhu zákona o vydávání do Číny.Video: Petr Juna, Reuters

 

Reklama

Po čtvrtečních protestech v ulicích Hongkongu zůstalo 72 zraněných, dva lidé jsou v kritickém stavu. Pokud parlament bude znovu chtít schvalovat kontroverzní zákon, jsou prý občané připraveni opět vyjít do ulic.

Článek

Návrh zákona, který by umožnil vydávání osob podezřelých z trestné činnosti do Číny, vzbudil v Hongkongu vlnu nevole. Podle organizátorů až milion lidí, podle policie „jen“ 240 tisíc demonstrovalo již od neděle proti možné novele, před kterou varuje například i Velká Británie. Původně šlo o poklidnou demonstraci.

Ve středu se však protestujícím povedlo prorazit bariéry před parlamentem, a zabránit tak zákonodárcům vstoupit do budovy. V té se poté zabarikádovali policisté, kteří ve střetech použili i prostředky jako slzný plyn, gumové projektily nebo vodní děla. Podle posledních zpráv si střety vyžádaly 72 zraněných ve věku 15 až 66 let, dvě osoby jsou v kritickém stavu.

V noci ze středy na čtvrtek se situace uklidnila a ulice se vyprázdnily, zůstalo v nich pouze několik demonstrantů. Hlavní masa se plánuje opět sejít až v případě, že by parlament, který ovládají přívrženci Pekingu, a pravděpodobně by tak zákon schválili, plánoval nad novelou opět zasedat. Tato schůze je zatím odložená na neurčito. Úřady však zůstanou zavřeny do konce týdne, stejně tak na žádost policie zůstává zavřená železniční stanice, která sloužila jako výchozí místo protestů.

Demonstrace měly vliv i na hongkongskou burzu. Akcie společností podle CNN kvůli nepokojům v ulicích padaly až o 5 procent.

Možné vydávání do Číny vzbudilo vlnu nevole především kvůli podezření, že si Čína doznání zadržených vynucuje mučením a že nedodržuje lidská práva. Situaci neuklidnila ani správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Ve své reakci uvedla, že rozhodnout o normě by měli zákonodárci, zároveň ale uznala, že dosavadní vysvětlování a dialog zřejmě „zcela nerozptýlily obavy“ demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované