Hlavní obsah

Hongkongští lékaři během koronavirové nákazy stávkují za uzavření města

Foto: Profimedia.cz

Úterní stávky by se mělo zúčastnit okolo 9000 zdravotníků.

Reklama

V Hongkongu jedny protivládní protesty vystřídaly další. Tentokrát ale v první řadě stojí lékaři a zdravotní sestry. První den do nemocnic nepřišlo přes 2500 zdravotníků. V úterý jich má být až 9000. Požadavek mají hongkongští lékaři jasný – uzavřete hranice Hongkongu dřív, než bude pozdě. Svých požadavků se drží i navzdory tomu, že právě lékaře město bojující s nákazou koronavirem potřebuje nejvíce.

Článek

První případ úmrtí na nákazu koronavirem v této zvláštní autonomní oblasti vyburcoval k nové nenásilné stávce. Občané Hongkongu v čele se zdravotnickým personálem volají po uzavření všech hlavních hraničních přechodů. Obchodní vztah mezi Hongkongem a Čínou na hranicích nevyžaduje úplné kontroly. Do města tak denně proudí potenciální přenašeči nákazy.

Pětidenní stávku zahájila v pondělí společnost Hospital Authority Staff Front hongkongského veřejného zdravotnického sektoru. Po hongkongské vládě požadují dvě věci, píší čínské servery: Zabránit lidem ve vstupu do Hongkongu a zajistit dostatečná ochranná opatření pro zdravotnický personál, který proti viru bojuje v první linii.

Záběry z pondělní stávky zdravotníků v Hongkongu.Video: AP

Kvůli stávce uspořádala správkyně Hongkongu Carrie Lamová mimořádnou tiskovou konferenci. Během ní uvedla, že svým chováním dávají lékaři najevo pouze nedůvěru ve vedení Hongkongu. Lamová se nechala slyšet, že by proti přání lidu nikdy nestála. Volání veřejnosti ale vyslyšela jen napůl.

Správkyně nechala uzavřít další čtyři hraniční přechody, otevřený ale stále zůstává most spojující Hongkong, Ču-chaj a Macao, přístav Shenzhen Bay a mezinárodní letiště. Kompletní uzavření hranic by pro Číňany pravidelně pendlující mezi městy bylo prý diskriminační.

Foto: Profimedia.cz

Most spojující Hongkong, Ču-chaj a Macau.

„Co se týče kontroly nákazy, nemůžeme určit, že lidé určité rasy nebo národnosti jsou k infekci náchylnější než ostatní, musíme se všemi zacházet stejně,“ uvedla Lamová na tiskové konferenci. Aktuální uzavření přístavů podle ní snížilo proudění lidí do města o více než polovinu.

„Vládu takto k ničemu nedonutíte,“ řekla na adresu protestu a dodala, že s jednáním lékařů jednoznačně nesouhlasí kvůli negativnímu dopadu na pacienty.

Slova Lamové nicméně stávkující zdravotníky nepřesvědčila a rozhodli se ve stávce pokračovat. V pondělí nedorazilo do práce 2700 zdravotníků, včetně 300 lékařů a 900 zdravotních sester. Jejich nepřítomnost v nemocnicích znamenala i odsunutí několika naplánovaných operací. Stávka narušila chod odborných klinik a veřejných nemocnic. Chod ambulantních služeb se snížil na polovinu, píše čínská služba BBC.

Nově vzniklá zdravotnická unie ale v náladě protivládních protestů předchozích měsíců své jednání považuje za úspěch. „Vláda cítí tlak naší akce a nyní souhlasila s uzavřením dalších hraničních přechodů,“ uvedla předsedkyně unie Winniw Jü Wai-ming. „Ale tohle nestačí. Jsou tu stále tři velké hraniční přechody, kdy lidé z pevninské Číny mohou projít přímo do Hongkongu.“

Úterní stávka by měla pokračovat za účasti až 9000 lidí, tedy 10 % zaměstnanců hongkongského zdravotního sektoru. Velká část zúčastněných pracuje v hlavních veřejných nemocnicích, účast potvrdilo např. přes 70 kardiochirurgů.

Unie uvedla, že předpokládá přerušení některých základních služeb pro pacienty a uzavření oddělení velkých nemocnic. „Pokud to ale bude možné, zkusíme naše služby pacientů zachovat,“ uvedla Tony Ko Pat-sing z Hospital Authority. „Zkusím vysvětlit stávkujícím, že existuje mnoho dalších způsobů, jak vyjádřit svůj názor.“

Zdravotní sestra z jedné z hongkongských nemocnic uvedla, že kvůli stávce nepřišla v pondělí do práce polovina jejích kolegů z urgentního příjmu. „Carrie Lamová jednoduše neposlouchá, co hongkongská veřejnost požaduje,“ řekla pro South China Morning Post.

Lamová nicméně uvedla, že je potřeba zřídit více karanténních míst pro nemocné a jejich blízké. Nezodpovědnost stávky zdravotníků v období nákazy zkritizovala jako zbytečně extrémní způsob, jak donutit vládu konat. Podle ní jde „o iracionální akci zraňující veřejný zájem“.

„Naléhám na obyvatele, aby nadále neprotestovali,“ řekla Lamová. „Naprosto rozumím, že zdravotníci stojí v první linii v boji s nákazou, respektuji je a uděláme maximum pro to, abychom jim dodali ochranné pomůcky. Souhlasím s nimi, že je třeba omezit přeshraniční tok. Ale v této kritické situaci nemůžu souhlasit s tím, jakých extrémních prostředků používají.“

Mluvčí unie Jü Chuej-ming ale přesto věří, že uzavření dalších čtyř hraničních přechodů se podařilo prosadit jen díky stávce. Cílem nátlakové akce zůstává kompletní „uzavření“ města do pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované