Hlavní obsah

Honosné vily proslavily Brno. Na Tugendhat se jezdí dívat celý svět, teď se chystá oprava dalšího skvostu

Arnoldova vila v Brně desítky let chátrá.Video: Anastasija Kriušenko, Natálie Kuzmová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po vilách Tugendhat a Löw Beer se Brno může dočkat dalšího opraveného turistického lákadla. Radnice prostřednictvím Muzea města Brna usiluje o peníze na opravu Arnoldovy vily. Miliony chce získat z norských fondů. Tři známé domy se mohou skrze zahrady propojit a přitáhnout lidi na různé akce.

Článek

Je to jedna z perel brněnské architektury. Jenže narozdíl od nedalekých vil Tugendhat a Löw Beer stále chátrá. Arnoldova vila v brněnské Drobného ulici, která se pozvolna rozpadá, se může po letech dočkat oprav. Dům vznikl v šedesátých letech devatenáctého století. Nyní se vedení Brna snaží získat peníze z Norských fondů na opravy. Pokud radnice se žádostí uspěje, mohou stavbaři začít pracovat už v roce 2019. Vedení městské části Brno-sever v tomto týdnu vyhlásilo výběrové řízení na projektanta oprav.

Město má s domem jasné plány. Má v něm sídlit Centrum dialogu, tedy místo pro poznávání společné česko-německo-židovské historie, badatelské zázemí vily Tugendhat nebo expozice věnovaná brněnskému stavitelství. „Rádi bychom optimálně využili stávající objekt,“ řekl první náměstek primátora Petr Hladík. Ve vile může působit také artlab, v němž se budou potkávat studenti různých uměleckých oborů.

Podle náměstka primátora pro kulturu Matěje Hollana pak může město lákat na trojlístek známých vil. „Mít všechny tyto vily dohromady otevřené může být dobrý turistický magnet,“ okomentoval Hollan. Podle něj je také důležité usnadnění průchodu mezi ulicemi Černopolní a Drobného. Lidé tam v budoucnu mohou strávit den poznáváním historie nebo si odpočinout v zahradách a kavárně.

V Arnoldově vile dřív sídlila mateřská škola, od roku 2013 je nevyužívaná. Dům má špatnou statiku, stojí na svahu, který ujíždí. „Po vyřešení tohoto problému bude možné přejít k rekonstrukci domu,“ uvedla místostarostka městské části Brno-sever Miriam Kolářová.

V uplynulém roce se pracovníkům spolku Kulturní centrum Josefa Arnolda povedlo obnovit a zachránit alespoň zahradu u Arnoldovy vily. „Každý, kdo má zahradu, jistě pochopí, jak bude vypadat, když na ni šest let nikdo nesáhne. Byla to neprostupná džungle,“ popsal mluvčí spolku Adam Lyčka. Zahrada má okolo sedmi tisíc metrů čtverečních. V její dolní části navíc byly velmi staré stromy, které bylo potřeba prořezat a ozdravit.

Pro rekonstrukci je zásadní, aby město uspělo se svou žádostí o Norské fondy. O peníze žádá prostřednictvím Muzea města Brna. Fondy pomáhají ke snížení ekonomických a sociálních nerovností v Evropském hospodářském prostoru.

Reklama

Doporučované