Hlavní obsah

Horáček hlásí 50 tisíc podpisů pro prezidentské volby

Kandidát Horáček hlásí 50 tisíc podpisů potřebných pro prezidentské volby.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Podpisy potřebné k účasti ve volbě hlavy státu sbírají už také další soupeři Miloše Zemana. Horáček je zřejmě nejdál.

Článek

Prezidentský kandidát Michal Horáček předpokládá, že má už 50 tisíc podpisů potřebných pro nominaci do prezidentských voleb.

„Přesně nevím, kolik jich je. Jestli 47 tisíc, nebo 52 tisíc. Každý den přicházejí další obálky s podpisovými archy," řekl v rozhovoru pro ČTK. Dodal, že za posledních devět měsíců, kdy objížděl města a obce České republiky, si vytvořil rozsáhlou síť podporovatelů.

Další kandidáti - soupeři nynějšího prezidenta Mioše Zemana, jsou se sběrem podpisů spíše na začátku.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš místo počtu podpisů uvedl, že má už několik set dobrovolníků, kteří podporu zajišťují.

Lékař Marek Hilšer pak pro agenturu ČTK uvedl, že má kolem dvou tisíc podpisů.

Michal Horáček a Jiří Drahoš jsou přitom podle exkluzivního průzkumu pro Seznam nyní hlavními soupeři Miloše Zemana v příští volbě. Marek Hilšer zatím v průzkumu zaostává.

Video: Jak by volba prezidenta dopadla, kdyby byla nyní

Průzkum před prezidentskými volbami.Video: Lucie Stuchlíková

Marek Hilšer připustil, že získávání podpory mu jde pomalu. „Nemám tolik podpisů, protože nemám tolik peněz a nemohu platit tolik lidí, kteří podpisy sbírají," uvedl. Dodal však, že mu postupně podpisy přibývají a hlásí se mu i další dobrovolníci.

Mluvčí Jiřího Drahoše Lenka Pastorčáková řekla, že zatím o podpoře nemají představu. První čísla budou prý k dispozici nejdříve v polovině příštího týdne.

„V tuto chvíli máme zhruba 400 ověřených dobrovolníků, kteří sbírají podpisy, a dalších 100 dobrovolníků, kteří chtějí zřídit či už zřídili petiční místa," řekla. Dodala, že síť se neustále rozrůstá a přibývá i centrálních petičních míst. „Každý den o desítky," řekla.

Kandidáti na prezidenta musejí shromáždit minimálně 50 tisíc podpisů. Tentokrát jsou však kritéria přísnější než minule. Podporovatelé musejí na nominační petici připsat ke jménu i číslo občanského průkazu nebo pasu.

Vedle Miloše Zemana, který podpisy sbírá od posledního dubnového týdne, ohlásili kandidaturu na Hrad například také někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, podnikatel Igor Sládek či výtvarník Emil Adamec.

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Termín vyhlásí předseda Senátu.

Reklama

Doporučované