Hlavní obsah

Horažďovice budou mít domov pro seniory, postaví ho a bude provozovat SeneCura

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pětitisícových Horažďovicích, které se 18 let snažily vybudovat potřebný domov pro seniory se 120 lůžky, nakonec vznikne soukromé zařízení. Budou v něm zhruba dvě třetiny klientů vyžadujících zvláštní režim, jichž přibývá.

Článek

Zbytek budou běžná seniorská lůžka. Domov postaví a bude provozovat se zhruba 60 pracovníky nadnárodní společnost SeneCura. Chtějí začít počátkem příštího roku, stavba potrvá 14 až 16 měsíců, řekl starosta Michael Forman (ObčanéHD). Stejný model už podle něj funguje v Telči a Chotěboři, které jsou zařazené do sítě poskytovatelů sociálních služeb.

„Máme s nimi smlouvu o právu k provedení stavby, kterou odsouhlasilo zastupitelstvo. SeneCura si teď vyřizuje stavební povolení. Až ho získají, tak hned začnou kopat,“ uvedl starosta. Kraj, firma a město mají dále smlouvu o tom, že zařízení bude zařazené do krajské sítě poskytovatelů sociálních služeb, takže bude dostávat vyrovnávací platby od státu.

Město už mělo na domov stavební povolení, dodavatele i předjednaný úvěr. Náklady ale vyšly před třemi lety na 230 milionů Kč a zastupitelé soutěž zrušili. SeneCura nevyužila projekt města, má vlastní typizovaný a ověřený. „Říkají, že to chtějí zrealizovat za 150 až 180 milionů. Je to reálné, protože budou mít výrazně menší obestavěný prostor. Nepotřebují tolik kanceláří, mají centrální personalistiku, účetnictví a nákupy a ze zkušeností řeší jinak prostory lékaře, sestry, obslužný personál i rehabilitace,“ řekl.

Dům vznikne na městských pozemcích v zadní části areálu, v němž je krajská nemocnice s LDN. „Myslím, že ta symbióza bude fungovat, protože nemocnice má teď problémy se sociálními lůžky a ti lidé, kteří na nich leží, by mohli být v novém domově,“ uvedl. Bude tam zhruba 80 lůžek pro seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence.

„Máme akutní nedostatek lůžek se zvláštním režimem i běžných. Hodně lidí to buď nějak přečkává doma, někdy na hraně důstojnosti, anebo jsou umístěni mimo region a odloučeni od rodiny,“ uvedl Forman. Do třech městských domovů s pečovatelskou službou, kde je 78 lůžek, se teď hodně stěhují starší lidé z okolních vesniček. Podle oblastní charity, která zajišťuje terénní službu, by 35 lidí akutně potřebovalo nonstop servis. „Nové zařízení se tu naplní obratem ruky,“ řekl. Tím, že bude zařazené do sítě poskytovatelů sociálních služeb, mohou být platby lidí maximálně 11.600 Kč. Domov bude dále dostávat platby od státu a další od zdravotních pojišťoven.

SeneCura je součástí francouzské skupiny ORPEA a přední soukromý poskytovatel péče v Rakousku. V ČR, kde je největším nestátním provozovatelem domovů pro seniory a se zvláštním režimem, koupila v roce 2017 pět domovů skupiny Anavita s 930 lůžky v Brně, Olomouci, Plzni, Šanově a Terezíně. Ve stejném roce dále získala tři domovy skupiny Grandpark se 450 lůžky v Hradci Králové, Havířově a v Praze, koupila dům v Písku a otevřela nový v Kolíně. Od roku 2018 má nová zařízení v Praze-Slivenci, Liberci, o rok později v Telči a letos v Chotěboři. Loni zahájila v Humpolci první PPP projekt v sociálních službách v ČR pro kraj Vysočina.

Reklama

Doporučované