Hlavní obsah

V Horažďovicích mají opravenou železniční stanici i její okolí za 22 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic (SŽ) dokončila rok trvající opravu stanice Horažďovice, dříve Horažďovice-město, za více než 22 milionů korun. Kromě zlepšení stavu objektu upravila nejbližší okolí.

Článek

Hlavním cílem bylo zabránit vlhnutí budovy, snížit náklady na údržbu i vytápění a zlepšit hygienické standardy třech bytů ve vyšších podlažích, řekla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová. Fasáda připomíná vzhled stanice z počátky 20. století. Díky penězům města byly opraveny plochy před budovou.

Budova nebyla opravována desítky let. „Je to skvělé, že se to povedlo, bylo to nevzhledné. Vstup do města teď vypadá jinak. Je to čisté, jsou tam nové čekárny a sociální zařízení,“ řekl starosta pětitisícového města Michael Forman (ObčanéHD). Stanice je na vedlejší trati do Sušice a Klatov, na hlavní linii Plzeň - České Budějovice je stanice Horažďovice předměstí. „Tam lidé vystoupí a musí přestoupit na přípoj do Horažďovic-města,“ uvedl. Místní by velmi kvitovali, pokud by vlaky RegioPanter z Plzně do Horažďovic předměstí byly protažené do Horažďovic. „Lidé to relativně hodně využívají, ale ty divné přípoje jsou pro ně překážkou cestování po železnici,“ řekl.

Čekárna má novou dlažbu, výmalbu i mobiliář. Zcela nové jsou veřejné toalety s automatem i na bezkontaktní platbu. SŽ opravila technické zařízení, kanalizaci, vyměnila krytinu a zastřešení nad peronem. „Z okolí byly odstraněny nevzhledné plechové buňky, prostor získal parkovou úpravu a nový mobiliář,“ uvedla mluvčí. Kvůli připravované modernizaci trati z Horažďovic do Sušice bude ještě dobudován komfortní přístup k vlakům.

SŽ letos podle mluvčí zrekonstruuje nebo opraví 114 výpravních budov na nádražích v ČR za více než dvě miliardy korun. Do konce června jich dokončila 28, z toho v Plzeňském kraji ještě Žihli, Sušici, Kolinec, Nýrsko a Blovice.

Největšími akcemi jsou rekonstrukce rozsáhlých budov v krajských městech, zpravidla památkově chráněných. Před několika týdny začala obnova v Plzni. Z dalších větších nádraží, kde probíhají stavební práce, je to v Plzeňském kraji Pačejov na Klatovsku, a to včetně kolejišť a nástupišť, hotovo bude koncem roku. Ve druhém pololetí odstartuje oprava budov v Horšovském Týně a Kdyni na Domažlicku, v Přešticích a Mladoticích na Plzeňsku. Všechny skončí v první polovině roku 2022. SŽ dále do konce roku zrekonstruuje nádražní veřejná WC ve více než 60 lokalitách ČR. Jde hlavně o krajská města, stanice s více než 4000 cestujícími a o přestupní terminály.

Reklama

Související témata:

Doporučované