Hlavní obsah

Horský chodník na Sněžku stavbaři zatím uzavřít nemuseli

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Krkonoše

Reklama

Turisté nadále mohou využívat přístupovou trasu na Sněžku od Růžové hory. Průchod je tam ale ztížen.

Článek

„Stavbaři mezi stanicí lanovky na Růžové hoře a odbočkou na Traverz pod vrcholem Sněžky opravují za pomoci techniky turistický chodník,“ řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy. Nepředpokládá, že by úsek zcela uzavřeli.

„Zatím jsme úsek mezi Růžovou horou a Traverzem uzavřít nemuseli. Předpokládáme, že by se to mohlo zvládnout bez uzávěrky. Je to tam ale po deštích hodně rozblácené, turisté se brodí bahnem,“ řekl Klimeš.

Na trase Růžová hora - Traverz jezdí dva stavební stroje, které vyvážejí nevhodný a navážejí nový materiál. Chodník je hůř průchodný i kvůli nerozhrnuté zemině.

S komplikacemi by měli turisté počítat také na turistické trase Spálený Mlýn - Janovy Boudy - Portášky - Růžová hora, kudy nákladní auta vyvážejí materiál na opravu navazujícího turistického chodníku.

„Náklaďáky nebudou jezdit ve čtvrtek a o víkendu, navážet budeme ale v pátek a ještě příští týden. Od Růžové hory ke Sněžce bude technika pracovat i o víkendu. Doporučujeme, aby se tomuto úseku turisté zcela vyhnuli, mohou použít lanovku,“ řekl ČTK Klimeš.

Podle něj v této fázi nákladní auta vyvezou na Růžovou horu asi 610 tun hlíny a stejné množství nevhodného materiálu z opravovaného úseku odvezou. Během příštího týdne by provoz nákladních vozidel mezi Spáleným Mlýnem a Růžovou horou měl na čas ustat. Než budou v navážce dalšího materiálu pokračovat, musí stavbaři nový povrch nejprve upravit. „Budeme navážet ještě kámen a vrchní finální pochůznou vrstvu, kterou bude tvořit žulová drť,“ řekl Klimeš.

Omezený průchod po turistickém chodníku mezi Růžovou horou a Traverzem je tam denně včetně víkendů od 8:00 do 17:00. Režim pohybu lidí na trase s prodlevami kvůli přesunu materiálu by měl platit až do druhé poloviny září.

Turistickou trasu mezi Růžovou horou a Sněžkou stavbaři opravují postupně, s úsekem od Traverzu na vrchol začali loni a letos práce dokončili. Letos začátkem června navázali rekonstrukcí úseku od stanice lanovky na Růžové hoře na Sněžku po Traverz.

Reklama

Doporučované