Hlavní obsah

Hra o ruského hackera v Praze. Prý se naboural do mailů Hillary Clintonové

Večerní zprávy 11. 5. 2017

 

Reklama

Rozhodnutí, jestli Česko vydá Spojeným státům ruského hackera Jevgenije Nikulina, se zatím odkládá. Soud v případu rozhodne až na konci května. Je to už podruhé v krátké době, kdy USA čekají, jestli jim česká strana vyjde vstříc. V případě Libanonce Alího Fajáda se tak nestalo.

Článek

Spojené státy chtějí Nikulina kvůli tomu, že ho podezírají z rozsáhlých útoků na sociální sítě. O muže má zájem i Rusko.

Že má případ skutečně výrazný diplomatický přesah, ukazuje informace, kterou krátce po dnešním jednání přinesla agentura ČTK s odvoláním na ruská média.

Nikulin podle nich tvrdí, že po zatčení v Česku jej při výsleších Američané žádali, aby se přiznal k nabourání elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Nikulin to podle Rusů tvrdí v dopise, který jeho advokát poslal ruskojazyčné televizi Nastojaščeje vremja (Současnost) sídlící v Praze a financované Spojenými státy.

Soudce se ve čtvrtek rozhodl pokračovat v procesu až 30. května. Odročil jednání poté, co Nikulinovi obhájci tvrdili, že nedostali včas jeden z potřebných dokumentů k případu. V místnosti, kde se proces konal, nebylo připojení na soudní internetový systém, a tak nebylo možné ověřit tvrzení obhájců.

Soud se konal přímo v pankrácké věznici. Z bezpečnostních důvodů Nikulina nevezli do soudní budovy, ale přešel jen o pár desítek metrů od jeho cely do malé soudní síně v budově věznice. Devětadvacetiletého muže dnes přišli podpořit i rodiče, zasedání se zúčastnil také ruský konzul.

Spojené státy viní Nikulina z útoku na profesní sociální síť Linkedln. Rusko na něj vydalo zatykač a viní ho z internetové krádeže v řádu desítek tisíc korun. Česká policie muže zadržela loni v říjnu v jednom z pražských hotelů, o jeho vydání požádaly oba státy ve stejný den. Vydání do Ruska by pro Nikulina bylo výhodnější, hrozí mu tam nižší trest.

Reklama

Doporučované