Hlavní obsah

Hra o stamiliony: Lukrativní pražské nemovitosti dostanou nové správce

Praha vydělává na svých nemovitostech minimum. Změní se to?

 

Reklama

Nájemníci v magistrátních budovách zaplatí bezmála 1,5 miliardy za rok. Pražský rozpočet ale „zbohatne“ jen o 70 milionů.

Článek

O byty ve vlastnictví hlavního města se starají čtyři správcovské firmy. Výnosy z nájemného na letošní rok jsou plánované na bezmála 400 milionů korun. A jaký příjem si započítal magistrát do svého rozpočtu? Tři miliony a osm set tisíc. Zbytek spolknou náklady na opravy a správu nemovitostí.

Podobná situace je i u nebytových nemovitostí, jen celková čísla jsou vyšší. Celkem jde zhruba o 1,5 miliardy korun ve stovkách realit na území hlavního města. Pražská pokladna z nich ale uvidí jen 70 milionů.

Situaci kritizuje opozice. „Smlouvy se správcovskými firmami byly uzavírány před dvaceti lety a od té doby nebyla žádná soutěž,“ říká mimo jiné zastupitel za Českou pirátskou stranu Adam Zábranský.

A právě novou soutěž radnice hlavního města podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky chystá.

Co vypsání soutěže zpomaluje? A o které domy například jde? Podívejte se v reportáži nahoře.

Příběh pražských nemovitostí je součástí proměn, kterými aktuálně prochází politicko-byznysová mapa v Praze. Staré vazby se trhají a nastavují nové o to intenzivněji, čím více se blíží podzimní volby do Poslanecké sněmovny a o rok později pražské magistrátní volby. Další z těchto příběhů přinesou Seznam Zprávy již brzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované