Hlavní obsah

Hra se slovíčky a politické tlaky. Analytik TI o auditu možného střetu zájmů Andreje Babiše

Dvě minuty z Výzvy s Milanem Eiblem: O auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů českého premiéra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České úřady se už připravují na možnost, že Evropská komise v případu možného střetu zájmů Andreje Babiše zkritizuje systém přidělování dotací v ČR, říká ve Výzvě analytik Transparency International Milan Eibl. Pokud by EK střet zájmů potvrdila, hrozí i varianta, že nikdo nebude po Agrofertu žádné peníze z dotací vymáhat.

Článek

Právě česká pobočka TI podávala do Bruselu podnět na přezkoumání možného střetu zájmů premiéra Babiše k čerpání dotací pro Agrofert a další firmy. Teď už by měla mít Evropská komise podle informací Seznamu audit hotový.

„Očekáváme, že tam s největší pravděpodobností bude, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Ale není jasné, jestli to nepodlehne politickým tlakům, že by se upřednostnila auditní část, takže by se tvrdilo, že ČR má špatně nastavené systémy, a proto bylo dovoleno, aby došlo k nějakým neregulérním záležitostem,“ říká ve Výzvě hlavní analytik české pobočky Transparency International.

Celý pořad Výzva s analytikem Transparency International Milanem Eiblem:

Výzva: Neexistuje možnost, jak by Andrej Babiš nebyl ve střetu zájmů, tvrdí Transparency International.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Podle Eibla bude klíčové, jak jasně bude zpráva z auditu naformulovaná. „Z posledních prohlášení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) je vidět, že se připravují na možnou lehčí variantu závěrů Evropské komise. Oni řekli, že pokud se prokáže chyba na straně uchazeče (holdingu Agrofert, pozn. red.), tak po něm žádají peníze zpátky. Ale pokud fond řekne, že měli špatně nastavené všechny parametry, takže to nebyla chyba uchazečů (o dotace), ale jejich, tak to bude znamenat, že peníze, které by musely putovat zpátky do Evropské unie, tak budou jen ze strany českého státu a ten by to už po Agrofertu nevymáhal,” popisuje Eibl.

Andrej Babiš od začátku odmítá, že by ve střetu zájmů byl. Opíral se například o analýzu, kterou nechal vypracovat bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Proč podle Transparency International dává i Kněžínkova analýza částečně za pravdu závěrům, že Babiš je ve střetu zájmů? Měla by být zpráva z auditu Evropské komise zveřejněna ještě před eurovolbami? A jak by se podle TI měl předseda české vlády „odstřihnout“ od Agrofertu?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Milanem Eiblem.

Reklama

Doporučované