Hlavní obsah

Hrad rozjel kampaň „zdravý Zeman". Lékaři musí mlčet, Ovčáček přináší dobré zprávy

Prezident zhubl deset kilo a zlepšila se mu cukrovka, říká hradní mluvčí.

 

Reklama

Miloš Zeman se kvůli blížícím se prezidentským volbám snaží vylepšit své zdraví. Nebo alespoň mediální obraz o něm.

Článek

V Lánech jízda na rotopedu, k obědu alespoň trochu zeleniny a dříve oblíbené tlačenky nebo klobásy jen malé sousto. Když hradní mluvčí Jiří Ovčáček dostane otázku na zdraví Miloše Zemana, vykresluje prezidenta v takové kondici, že se tomu při pohledu na jeho veřejná vystoupení ani nechce věřit.

„Mám dobrou zprávu. Panu prezidentovi se snížila cukrovka na stupeň šest (lehce zvýšená hladina cukru v krvi - pozn. red.), což je úplně skvělé. Také se mu za dva roky podařilo zhubnout deset kilogramů,“ pochválil Zemana v rozhovoru pro Seznam Ovčáček.

Optimistické zprávy z Hradu jsou součástí nové strategie před příštími prezidentskými volbami. Zemanův tým si nově začal informace o prezidentově zdraví střežit a lékařům zakázal cokoli říkat.

Nově bude o jeho kondici informovat jen mluvčí Ovčáček. „Teď volíme jinou cestu. Pan prezident se setkává s jednotlivými specialisty a na základě těchto výsledků potom sám informuje,“ uvedl Ovčáček.

Salát, nebo klobása, rotoped, nebo cigaretka? Mluvčí Ovčáček popisuje, jak vypadá prezidentova životospráva:

Vyvstávají tak otázky, proč najednou místo renomovaných kapacit v oboru mluví o prezidentově zdraví jeho mluvčí, který se například vymlouval na neexistující protivítr při nepovedené cestě na Slovensko.

Mimo jiné proto, že ještě před rokem lékaři o Zemanově zdraví moc hezky nemluvili – šéf lékařského konzilia Martin Holcát prozradil, že toho Zeman hodně vypije, a profesor Pavel Kolář si zase stěžoval, že je nedisciplinovaný pacient.

Že si informování o Zemanově kondici vymínil pro sebe právě Ovčáček, však svědčí především o tom, že na Hradě si uvědomili, že problémy se zdravím jsou Zemanovým největším handicapem. A že můžou hrát značnou roli v předvolební kampani.

Jakými zdravotními neduhy trpí prezident Miloš Zeman? Pusťte si video:

Zeman a zdravotní stav.Video: Redakce Seznam

„Je to jeden z bodů přemýšlení pana prezidenta. Zdravotní stav je pro něj důležitá věc. Popravdě řečeno už to, že takto postupuje, že upravil životosprávu, zlepšila se cukrovka, je dobrým znamením,“ naznačuje Ovčáček, že Zeman chce být na kandidaturu fit. „Ale tím neříkám, zda se pan prezident v březnu rozhodne kandidovat,“ dodává vzápětí.

Potíže? Nohu si může přesedět každý

Z prezidentových vystoupení je přitom patrné, že na tom zdravotně příliš dobře není. Nevydrží dlouho stát, při chůzi se neobejde bez hůlky a pomoci bodyguardů. Jeho spolupracovníci dopředu mapují místa, kam se vydává – pokud by na prezidenta čekalo více schodů, návštěva se ruší.

Po nedávném jednání na Úřadu vlády se prezident dokonce ani nemohl postavit a ze židle ho musela zvedat ochranka. „Pokud sedíte několik hodin na tripartitě, tak si prostě přesedíte nohu, to je všechno. To se prostě stane, stane se to každému,“ odmítá Ovčáček možnost, že by se Zemanův stav zhoršoval.

Že i Zemanovi voliči jsou na jeho zdraví citliví, se ukázalo i v průzkumech veřejného mínění. Poprvé mu popularita klesla v létě 2013, kdy vrávoral nad korunovačními klenoty a zranil si koleno při pádu v Lánech.

Zeman svou zdravotní zprávu nejspíš nezveřejní. Mluvit zakázal i svým doktorům:

Zemanovu slabinu rychle pochopil i jeho zatím jediný vážný konkurent. O osm let mladší Michal Horáček zveřejnil svůj zdravotní stav včetně lékařské zprávy. A právě z tohoto kroku jsou na Hradě nervózní.

Zveřejňovat zprávu se jim nechce, zároveň se ale obávají, zda jim to neuškodí. „Úplně to nevylučuji. Já osobně jsem odpůrcem toho vyvěšovat nějaké papíry. Důležitější je stoupnout si před lidi a říct jim to, jak to je, vlastními ústy a osobně,“ dodává Ovčáček.

Budeme-li tedy brát hradního mluvčího vážně, máme pro vás doporučení, pokud prezident zavítá na návštěvu do vašeho kraje. Místo klobásy tradičně nakrájené na prkýnku Jiří Ovčáček doporučuje novinku: „Okurkový salát, který je docela lahodný, nebo chléb s máslem a ředkvičkami."

Reklama

Doporučované