Hlavní obsah

Zeman ustoupil. Předávání státních vyznamenání se odkládá

Prezident Miloš Zeman letos vyznamenání předávat nebude, oznámil kancléř Vratislav Mynář.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pražský hrad zrušil tradiční ceremoniál předávání státních vyznamenání 28. října letošního roku. Reagoval tak na další velký nárůst nakažených a s tím spojené doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Článek

Předávání státních vyznamenání se letos na Den vzniku samostatného Československa konat nebude. Novinářům to oznámil kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

„Na základě doporučení ministra zdravotnictví profesora Prymuly se pan prezident rozhodl, že ceremoniál bude odsunut a bude se konat 28. října v příštím roce,“ uvedl Mynář. Seznam oceněných Hrad vyvěsí na své webové stránky 28. října ve 20.00.

Ministerstvo zdravotnictví mělo o ceremoniálu rozhodnout během tohoto týdne. Včera však vláda přistoupila k zavedení přísných opatření a omezení volného pohybu. Právě toto rozhodnutí bylo nejspíš rozhodující i pro Hrad. S Mynářem i prezidentem Milošem Zemanem se včera po vyhlášení nouzových opatření sešel i ministr zdravotnictví.

Ten na svém Twitteru nyní uvedl, že si rozhodnutí prezidenta váží.

Prezident Miloš Zeman na konání ceremoniálu, byť ve velmi okleštěné podobě, až do včerejšího dne trval. Předávání státních vyznamenání se mělo konat jen v minimálním počtu lidí a za dodržení přísných hygienických podmínek. Tradiční raut se konat neměl.

Vymlouvat se mu to snažila celá řada politiků, za nevhodné to označil třeba ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) mu jeli nápad rozmlouvat do Lán naposled před 10 dny. Miloš Zeman však na konání ceremoniálu trval.

Hřib by si měl nafackovat, řekl Mynář

Kancléř Mynář na tiskovém brífinku, kde nebyly dovoleny dotazy, kritizoval, že se v některých médiích objevily dezinformace, a popřel například, že by Hrad plánoval již zmiňovaný raut. Ohradil se také proti výrokům některých politiků.

„Chtěl bych se všem vyznamenaným omluvit za slova pražského primátora (Zdeňka) Hřiba, který to označil za párty na Hradě pro papalášskou smetánku. Jsou tam vyznamenaní váleční veteráni. Lidé, kteří bojují s epidemií. Je tam i Karel Gott. Všechny tyto pan Hřib nazval hladovými prasaty. Je to nejhorší urážka v dějinách. Doufám, že se omluví, odstoupí a někde v soukromí si nafackuje,“ řekl Mynář novinářům.

„Můj výrok o hladovém praseti se rozhodně netýkal vyznamenaných osobností, ale jarní nelegální zabijačky pana Mynáře. Ten má slova nepravdivě překroutil. Původně plánované oslavy 28. října jsem označil za ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu. Pro smetánku z Hradu by neměla platit jiná pravidla než pro tzv. dolních 10 milionů ve zbytku celé republiky. Na tom si stále trvám a takhle by se to opravdu dělat nemělo. Jsem rád, že došlo k odsunutí konání této akce, která byla plánována v naprostém rozporu se současnou epidemickou situací,“ napsal Seznam Zprávám primátor Hřib.

Hrad si Den vzniku samostatného Československa připomene poledním slavnostním střídáním stráží, po kterém bude následovat hymna. Večer první nádvoří nasvítí v barvách české trikolóry.

Aktualizováno: doplnili jsme reakci pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na slova kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Doporučované