Hlavní obsah

Hradec povede ANO, ODS a Změna pro Hradec se Zelenými. Primátorem bude emeritní děkan farmaceutické fakulty

Už je hotovo i v Hradci. Na koalici se dohodlo hnutí ANO, ODS a Změna pro Hradec se Zelenými. V koalici zasednou strany, které doposud byly jen v opozici.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká politická výměna nastane na radnici v Hradci Králové. Do čela radnice se dostanou strany, které doposud seděly pouze v opozici. Po dlouhých jednáních se dohodlo vítězné hnutí ANO 2011 s ODS a seskupením Změna pro Hradec a Zelení. Pokud se vyjednavačům nepodaří zlákat ještě další subjekt, bude mít koalice těsnou většinu 19 zastupitelů v sedmatřicetihlavém zastupitelstvu.

Článek

V Hradci Králové běžela vyjednávání o budoucí vládě nad radnicí po dvou liniích. Tu první vedlo vítězné hnutí ANO, druhá linie patřila Hradeckému demokratickému klubu, který měl v uplynulých osmi letech primátora a nyní chtěl složit vládu bez hnutí ANO. Obě strany se přetahovaly o pozornost ODS. Ta po téměř tříhodinovém jednání dala přednost koalici s vítězem a Změnou.

„Podepsali jsme předkoaliční smlouvu na základě základních programových průniků, které budou naše expertní skupiny dále rozpracovávat. Jsme ale ochotni dále jednat i s dalšími demokratickými subjekty. Na funkci primátora jsme nominovali profesora Alexandra Hrabálka, který získal podporu všech ostatních stran této koalice,“ uvedl hlavní vyjednavač ODS, krajský radní Václav Řehoř.

Funkci primátora občanským demokratům přepustilo hnutí ANO, které v zastupitelstvu získalo 11 mandátů, třetí ODS jich má jen pět. Lídrem ODS pro letošní volby byl manažer Michal Moravec, strana však na primátora navrhla nestraníka Alexandra Hrabálka. Důvody vyjednavači nechtěli uvádět a přítomným novinářům nebyli ochotni ani příliš odpovídat na otázky.

Alexandr Hrabálek byl na kandidátce ODS jako nestraník, před čtyřmi lety vedl kandidátku Volby pro město, za kterou se v minulosti v Hradci Králové táhla řada skandálů. Hrabálek se ke svému angažmá v této straně, která letos nesestavila kandidátku, nechtěl vyjadřovat. „Jsem nezávislý kandidát, nikdy jsem nebyl členem VPM,“ uvedl.

„Jsme s výsledkem dnešní smlouvy spokojeni. Pozice náměstků jsme zatím nerozdělovali. O dalších personáliích budeme jednat v dalším týdnu,“ uvedl poslanec a novopečený zastupitel Jiří Mašek (ANO 2011).

Hnutí ANO, ODS i Změna pro Hradec působily v uplynulých čtyřech letech v opozici proti vládnoucímu HDK, Koalici pro Hradec, ČSSD a TOP 09. Druhé dvě jmenované strany se letos do zastupitelstva ani nedostaly a HDK z dosavadních 12 křesel získal jen 7. K vyjednávání o koalici proto přizval ještě ODS a Piráty. Poslední jednání měly tyto strany v pondělí večer a dále se chtěly sejít v pátek, avšak ODS se v úterý večer dohodla s druhou stranou.

Reklama

Doporučované