Hlavní obsah

Hradišťan zahájí sérii koncertů, budou místo Janáčkova festivalu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hradišťan v čele s Jiřím Pavlicou zahájí v Moravskoslezském kraji sérii osmi koncertů, které částečně nahradí Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka.

Článek

„Pořadatelé ho zrušili kvůli epidemii covidu-19,“ řekla mluvčí festivalu Michaela Davidová. „Slavnostního zahájení projektu Festivalový podzim a otevření amfiteátru v Hukvaldské oboře se v pátek 4. září ujme Hradišťan s jedním ze svých nejlepších programů O slunovratu,“ řekla. Dodala, že Hradišťan již dávno není jen klasickým souborem lidových písní a tanců. Jeho výjimečnost spočívá v moderních stylizacích, mistrovském spojení hudby a tanečního umění a v silných programových námětech.

„Kráčíme od projektu k projektu a jednou z výrazných jednotících linií se stala myšlenka stavění mostů mezi hudebními žánry, mezi kulturami, mezi národy a mezi lidmi obecně. Proto jsme postupně spolupracovali s mnoha našimi předními umělci a soubory z oblasti folku, jazzu, vážné hudby, ale i jiných kultur. V rámci těchto nadžánrových úvah jsem společně s choreografkou Ladislavou Košíkovou vytvořil také hudebně taneční inscenaci O slunovratu se zhudebněnými básněmi Jana Skácela a lidovou poezií,“ řekl Pavlica.

Kromě Hradišťanu v Hukvaldské oboře zazní i monumentální kantáta Carmina Burana v podání sólistů v čele se sopranistkou Veronikou Rovnou Holbovou. V druhé polovině listopadu pak do Ostravy a okolních měst dorazí hobojista Vilém Veverka, klavírista Martin Kasík nebo sólista Adam Plachetka.

„Festivalový podzim je malým Mezinárodním hudebním festivalem Leoše Janáčka a velkým poděkováním posluchačům za podporu, kterou festivalu letos prokázali. Chceme je několika podzimními výjimečnými koncerty také pozvat na řádný festivalový ročník, který se uskuteční od 27. května 2021,“ dodal ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Reklama

Doporučované