Hlavní obsah

Hranice mezi husou a labutí je u žen tenká, říká Beata Rajská k nové kolekci ve stylu Mary Poppins

Reportáž z pořadu Ženský byznys z krejčovské dílny Beaty Rajské ve Žďáru nad Sázavou, rozhovor s módní návrhářkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Beata Rajská, přední česká módní návrhářka, poprvé po letech pustila kameru do své krejčovské dílny ve Žďáru nad Sázavou. Tam žije půlku týdne, zbytek tráví v Praze, kde má butik. Beata Rajská byla hostem pořadu Ženský byznys Petry Krmelové.

Článek

„Udělala jsem výjimku, nikoho si do dílny a ateliéru ve Žďáru nepouštím. Je to pro mě strašně intimní, fungujeme tam jako rodina, je těžké pustit si tam kameru a štáby a navíc to dost zdržuje,” říká Beata Rajská pro Seznam.

Další kolekce bude ve stylu Mary Poppins

Jako první jsme viděli novou kolekci, která ve Žďáru právě vzniká. Inspirovaná Mary Poppins. Tu módní návrhářka, jak říká, zbožňuje. Detaily a obrazce pro látky, ze kterých nové kousky šijí, vytvořil grafik a malíř Adam Jílek. Na jedné z látek je motiv husy a hned o kousek dál motiv labutě. „My ženské to vůbec nemáme jednoduché, protože ta hranice mezi tou husou a labutí je velmi úzká,” říká ke kolekci, kterou poprvé představí už zanedlouho v Karlových Varech. Vše, co švadleny našpendlí, nejdřív vyzkouší samotná návrhářka a na ní se upravuje dál. Neexistuje model, který by neměla na sobě.

Dana Zdražilová, mistrová dílny a vrchní střihačka, pracuje v jejím týmu už 16 let. Vysvětluje, jak luxusní kousek do šatníku vzniká: „Než se nastřihne kabát, je to většinou tak dvě hodiny, potom děvčata podle náročnosti dělají většinou ten kabát tak pět hodin na zkoušku, no a potom takových 25 hodin na to ušití, než takový model vyjde ven.” Šaty ještě déle, protože bývají z několika vrstev – takže místo jedněch jakoby šily šaty troje.

Látky si nechávají tkát ve Švýcarsku

Látky, ze kterých ve Ždáru nad Sázavou šijí, jsou většinou tkané na zakázku. Některé ve světově proslulé továrně v St. Gallen ve Švýcarsku. Tam vznikají ty nejluxusnější látky a krajky, po kterých sahají přední módní světové domy. Nejdražší metr látky, ze které tvořil tým Beaty Rajské, přijde na 12 tisíc korun.

Reklama

Doporučované