Hlavní obsah

Hrdina, který se obětoval. Slovenský premiér chce vyznamenat zavražděného učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Policie Slovenské republiky

K útoku došlo ve čtvrtek ve slovenském městě Vrútky.

Reklama

aktualizováno •

Slovenský premiér oznámil, že navrhne státní vyznamenání pro učitele Jaroslava Budze. Ten ve čtvrtek zemřel, když ve škole bránil žáky před napadením.

Článek

Čtvrteční útok na základní škole ve Vrútkách na Slovensku si vyžádal jednu oběť. Při obraně dětí zemřel zástupce ředitelky školy Jaroslav Budz.

V reakci na tragédii uvedl slovenský premiér Igor Matovič, že navrhne prezidentce Zuzaně Čaputové, aby zemřelému Budzovi udělila státní vyznamenání in memoriam. Označil ho za „hrdinu a obyčejného člověka, který obětoval vlastní život, aby zachránil životy jiných“.

Ve škole ve městě Vrútky útočil v dopoledních hodinách dvaadvacetiletý bývalý student, podle slovenských médií jménem Ivan. Útočník rozbil dveře a nožem zabil zástupce ředitele. Poté pobodal učitelku a několik dětí.

Útok si vyžádal i několik zraněných, pět z nich bylo převezeno do nemocnice. Žádný zraněný není v kritickém stavu. Ve vážném, ale stabilizovaném stavu se po operaci nachází jeden z napadených žáků. Chlapec měl mnohočetné bodné rány v oblasti hrudníku a břicha. Zraněná učitelka musela během dne podstoupit reoperaci.

Při útoku zemřel i sám pachatel poté, co na útěku napadl i policisty. Byl zastřelen. Motiv útočníka zatím není známý, spekuluje se o možné odplatě za šikanu v době mladíkova studia.

S odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla TV Markíza, že útočící mladík měl na svědomí ještě další podobný incident. Loni údajně nožem napadl průvodčí vlaku. Vyšetřován byl na svobodě a za nebezpečné vyhrožování dostal podmíněný trest.

Škola, kde se incident odehrál, by měla být podle webu Aktuality.sk od pátku až do odvolání zavřena. Ministr zdravotnictví informoval, že do Vrútek byl vyslán tým dvanácti traumaterapeutů, kteří mají pomoci rodině pozůstalého, ale i rodinám zraněných či dětem, které se ve škole nacházely.

„Budeme se zabývat tím, jak ještě více zvýšit bezpečnost našich dětí, jelikož to je to nejdůležitější,“ řekl Denníku N primátor Vrútek Branislav Zacharides. Podle něj je tamní škola vybavena standardním bezpečnostním vybavením, nejsou v ní však kamery. Z útoku tak neexistuje kamerový záznam.

Reklama

Doporučované