Hlavní obsah

Hrdinka Magawa. Krysa získala zlatou medaili za statečnost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Obrovská krysa afrického původu získala v Kambodži vyznamenání za statečnost.

Článek

Statečnost krysa projevila při detekování nášlapných min, kdy vyčistila více než 141 tisíc metrů čtverečních půdy, což lze srovnat s 20 fotbalovými hřišti. Ted nosí na krku zlatou medaili za „statečnost a oddanost službě“, kterou dostala od britské veterinární charity PDSA. Z dosavadních držitelů ocenění je Magawa první krysou, dříve ji dostavali výhradně psi, kočky či koně.

Medaile Marie Dickinové

Jde o britskou medaili udělovanou od roku 1943 výhradně zvířatům. Je to zvířecí obdoba Viktoriina kříže, nejvyššího britského vojenského vyznamenání za statečnost. Marie Dickinová je zakladatelkou organizace PDSA.

Zvířecí „pyrotechniky“ cvičí belgická charita APOPO, nevládní organizace s unikátním přístupem, která se zabývá výcvikem afrických krys. Sedmiletá Magawa objevila v Kambodži 39 nášlapných min a 28 položek nevybuchlé munice. Stala se tak nejúspěšnější hrdinkou APOPO a první krysou v 77leté historii organizace, která získala podobné ocenění.

Výkonný ředitel APOPO Christophe Cox uvedl: „Získat tuto medaili je nám opravdu ctí. S APOPO spolupracuji více než 20 let.“ Podle Coxe je ocenění důležité především pro „trenéry zvířat, kteří se každý den probouzí velmi brzy, aby tato zvířata vycvičili“.

Velkou událostí je to i pro obyvatele Kambodže, stejně jako pro všechny lidi na světě. Ocenění PDSA dává problému nášlapných min globální pozornost, říká Cox. S láskou také vypráví o tom, že krysa jako zvíře je velmi inteligentní a je schopná pracovat na opakujících se úkolech za jídlo lépe než jakákoliv jiná zvířata.

Díky své velikosti jsou v minových polích méně ohroženi. Magawa patří k největšímu druhu krys, měří okolo 70 centimetrů a váží 1,2 kilogramu. I přestože brzy půjde do důchodu, může prohledat prostor o velikosti tenisového kurtu za 30 minut, což by člověku pomocí kovového detektoru trvalo až čtyři dny.

Pracují přibližně půl hodiny denně, brzy ráno, píše The Guardian. Jakmile objeví nášlapnou minu, poškrábají vršek, což upozorní jejich trenéry na nebezpečí.

Miny v Kambodži

V letech 1975 až 1998 byly v Kambodži položeny nášlapné miny o délce 4 až 6 metrů, což má na svědomí více než 64 tisíc obětí.

Šéf charity PDSA Jan McLoughlin říká: „Práce Magawy a APOPO je ve skutečnosti vynikající.“ Podle jeho slov to, co dělá toto zvíře, zachraňuje životy lidí. „Každý objev snižuje riziko zranění nebo smrti místních obyvatel.“

Podle CNN od konce 70. let zemřelo v Kambodži kvůli nášlapným minám na 64 tisíc lidí. Přibližně 25 tisíc lidí přišlo o část končetin.

Reklama

Související témata:

Doporučované