Hlavní obsah

Hřib o nových opatřeních v Praze: Nemoc se nesmí dostat k seniorům

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Praha chce zamezit tomu, aby se covid dostal do domovů pro seniory. Pro tuto skupinu je nemoc smrtící, navíc by se rychle vyčerpala lůžka v nemocnicích. Testování mají usnadnit nová testovací místa a mapa kapacity odběrových míst.

Článek

Zástupci pražského magistrátu ve čtvrtek ráno jednali o dalších opatřeních proti šíření koronaviru s ředitelkou pražské hygienické stanice Zdeňkou Jágrovou. Ve školách se má rozšířit nošení roušek na všechny vnitřní prostory s výjimkou žáků prvního stupně základních škol.

Navíc by měla přibýt povinnost nosit roušku na všech venkovních událostech pro více než sto lidí. Hygienici se chystají ještě ve čtvrtek vydat opatření, ve kterém upřesní všechny detaily. Konečnou podobu může ještě ovlivnit jednání s ministerstvem zdravotnictví.

„Na základě našeho dnešního jednání pražská hygienická stanice zvažuje zavedení roušek ve všech školách kromě prvních stupňů základních škol. To znamená, že by je žáci druhého stupně základních škol, všech středních i vysokých škol museli nosit nejen ve společných prostorách, ale i ve třídách,“ popsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Roušky by se navíc měly vrátit i na veřejné události pod širým nebem pro sto a více lidí. Typicky jsou to třeba venkovní koncerty, sportovní utkání nebo demonstrace. Toto opatření má ale přijít až s určitým zpožděním, aby měli organizátoři i účastníci dost času se na něj připravit.

„Předpokládám, že tato opatření budou oznámena veřejnosti s dostatečným časovým předstihem tak, jak je to u pražské hygienické stanice zvykem a aby lidé měli čas se připravit. Tato opatření nyní považuji za minimum, co v současné chvíli můžeme ve spolupráci s hygienou v Praze dělat, aby hygiena v nadcházejících dnech nemusela přijít ještě s přísnějšími nařízeními,“ uvedl primátor.

Respirátory od státu pro učitele nedorazily

Špatnou situaci ve školách mělo zlepšit rozdávání respirátorů učitelům. Ministr školství Robert Plaga (ANO) oznámil, že chce pro učitele v oranžových regionech 620 000 respirátorů. O návrhu měla vláda jednat ve středu.

„Zatím nemáme na skladu respirátory nabízené ze státních hmotných rezerv pro učitele od ministerstva školství. Nemáme nyní zpětnou vazbu o tom, kdy to projedná vláda,“ popsal Hřib.

Nemoc se nesmí dostat k seniorům

Praha se s hygieniky dohodla na testování pracovníků v domovech pro seniory, situace ale komplikuje vyčerpaná kapacita pražských laboratoří. Pouze dvě z nich se vyjádřily kladně k návrhu na zřízení dalších testovacích míst.

„Z mého pohledu to vnímám tak, že jejich kapacity už jsou na hraně. Ke zpřehlednění a zrychlení testování Pražanů určitě přispěje i námi připravovaná interaktivní mapa testovacích kapacit jednotlivých laboratoří, aby lidé s příznaky a žádankou od lékaře či hygieny věděli, kde je nejmenší fronta. Mapu připravujeme a bude už brzy k dispozici na webu Praha.eu,“ říká Hřib.

Praha chce zamezit především tomu, aby se nákaza covidem-19 dostala do domovů seniorů. Pro tuto křehkou skupinu by to bylo fatální, upozorňuje primátor a vystudovaný lékař. Přímým důsledkem by navíc bylo rychlé zaplnění nemocničních lůžek.

„Teď je to na osobní odpovědnosti každého z nás. Dodržujte všichni v Praze pravidlo tří R – noste roušky, udržujte rozestupy a dezinfikujte si ruce. Zejména dezinfekce rukou je podle mě u nás stále ještě velmi podceňovaná,“ uzavírá primátor.

Reklama

Doporučované