Hlavní obsah

Hrnčířův mlýn v Českém Meziříčí letos dostane novou střechu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekonstrukce Hrnčířova mlýna v Českém Meziříčí na Rychnovsku po zimní přestávce začne na jaře. V letošním roce by měla přijít na řadu střecha a krovy.

Článek

Odhadované náklady na opravu objektu jsou okolo deseti milionů korun. „Za minulý rok se proinvestovalo asi 300.000 korun, nepočítaje brigádnické hodiny. Zavedla se elektřina, udělaly se rozvody a opravila se jihovýchodní štítová stěna a šest nových oken. Letos se chceme zaměřit především na opravu střechy a krovu, za asi tři čtvrtě milionu korun,“ řekl Vlastimil Šimek ze Společnosti ochránců památek ve východních Čechách (SOPVC), která zchátralý objekt z 18. století vlastní.

Podle něj je střecha v kritickém stavu. „Krov je dřevěný, bude potřeba vyměnit část poškozených krokví. Pálené tašky, které jsou staré přes sto let, bude potřeba také vyměnit,“ dodal Šimek.

Spolek chce v opraveném mlýně zřídit muzeum mlynářství a komunitní centrum obce. Společnost také zvažuje, že by tam mohla vzniknout expozice věnovaná arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi, který se v Českém Meziříčí narodil. Hrnčířův mlýn se stal kulturní památkou v květnu 2019, nedlouho předtím SOPVC koupila objekt za symbolickou korunu od nedalekého cukrovaru. Minulý vlastník chtěl objekt zbourat.

Budova mlýna vznikla v roce 1740 na místě zřejmě staršího stavení a postupně byla přestavována do současné podoby. Mlýn měl původně tři mlýnská kola poháněná vodou z Mlýnského potoka, dnes známého jako Zlatý potok. V roce 1848 mlýn koupil František Šefelín od opočenského panství Colloredo-Mansfeldů. Mlýn fungoval do 50. let 20. století.

Reklama

Doporučované