Hlavní obsah

Řemeslníci zahájili rekonstrukci střechy kroměřížského zámku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Řemeslníci zahájili v těchto dnech rekonstrukci střechy kroměřížského zámku, který je spolu s Podzámeckou a Květnou zahradou od roku 1998 zapsaný na seznamu památek UNESCO.

Článek

V Kroměříži se bude opravovat střešní krytina i krovy na všech čtyřech křídlech zámku. „Bude se pracovat na celém obvodu střechy kromě věže, která je v dobrém stavu. Znamená to téměř stoprocentní přeložení pálené střešní krytiny. Dělají se i zásadní úpravy na krovech, vyměňují se všechny staticky dožilé dřevěné prvky,“ uvedl ve čtvrtek Martin Krčma, výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži. Práce jsou podle něj naplánované na celý letošní rok.

Už od podzimu stojí kvůli rekonstrukci střechy na nádvoří zámku jeřáb. Po obvodu nádvoří se bude s postupem prací stěhovat také lešení. „Pokud si někdo bude chtít nafotit zámek, tak bude muset chvilku hledat nějaký vhodný úhel. Prohlídky interiéru zámku ale rekonstrukce přímo neovlivní,“ řekl Krčma. Minimálně v první polovině roku zůstane zavřená zámecká galerie, důvodem je oprava podlahy a další naplánované práce.

Naposledy se dělníci postarali o komplexní obnovu střechy zámku před více než sto lety. „Od té doby vždycky šlo jen o dílčí opravy. Například v 80. letech došlo k výměně a úpravě částí, které jsou pokryty plechovou krytinou. Jsou to měděné části střechy, kterých je po celém obvodu zámku asi jedna čtvrtina. Ty jsou ve velmi dobré kondici, materiály byly použity kvalitní. Nutné ale bude opravit pod nimi krovy,“ doplnil Krčma.

Pravděpodobně v létě zahájí restaurátoři uvnitř zámku práce na obnově Sněmovního sálu a dalších historických místností. Pro návštěvníky by měly zůstat přístupné. Loni začala oprava Mlýnské brány, která se zámkem sousedí. Vznikne v ní expozice věnovaná biskupské gardě. V Podzámecké zahradě se nadále pracuje na obnově vodního systému, počítá se tam také s rekonstrukcí Pompejské kolonády.

Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav. Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady by měl být hotov koncem příštího roku. Náklady podle Krčmy přesáhnou 250 milionů korun, evropská dotace je 226 milionů korun. V loňské sezoně ovlivněné koronavirem si zámek prohlédlo zhruba 58.000 lidí, o rok dříve jich bylo okolo 70.000.

Reklama

Doporučované