Hlavní obsah

Opět zavřou školy. Kdo dosáhne podle nových pravidel na ošetřovné?

Foto: Shutterstock.com

Nové podmínky ošetřovného. Na dávku dosáhnou převážně osoby starající se o děti do 10 let.

Reklama

Na ošetřovné dosáhne méně rodičů než na jaře. A dostanou méně peněz. Počítá s tím návrh zákona o ošetřovném, který minulý týden vláda posvětila a míří ke schválení do Poslanecké sněmovny.

Článek

Všechny školy - s výjimkou mateřských - přecházejí od středy na distanční výuku. V pondělí pozdě večer to po celodenním jednání oznámila vláda.

Pro mnoho rodičů tak bude opět klíčové ošetřovné – tedy dávka vyplácená osobám pečujícím o děti, které nemohou docházet do školy. Podle zákona se běžně vyplácí devět dnů na děti do 10 let.

Návrh na prodloužení ošetřovného schválila v pátek vláda a ve zrychleném řízení by ho měli projednat poslanci.

Kdo na dávku bude mít nárok, o kolik půjde peněz a jak dlouho ji lze čerpat? Nastaveno je to zatím takto:

Ošetřovné bude možné pobírat na dítě mladší deseti let (u dětí s přiznaným stupněm závislosti věk nehraje roli), rodič dostane 60 procent denního vyměřovacího základu a může dávku čerpat po celou dobu, kdy bude dítě v karanténě, nebo bude uzavřená škola.

Nově premiér Andrej Babiš v pondělí večer doplnil, že denní minimum ošetřovného bude 400 korun.

Novinkou je, že v žádosti o dávku nebude třeba potvrzení školy o tom, že je uzavřená – postačí čestné prohlášení. Na ošetřovné získají rovnou nárok i takzvaní „dohodáři“ a bude možné dávku pobírat i na děti, které se nemůžou účastnit výuky kvůli karanténě v rodině.

Na jaře přitom platily velkorysejší podmínky – denní vyměřovací základ vystoupal na 80 procent a peníze si mohli nárokovat rodiče dětí až do 13 let.

„Budeme podle délky trvání uzavření škol příjmovou situaci rodin sledovat a případně parametry ošetřovného upravovat, nechceme dostat rodiny do exekucí,“ reagovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na dotaz Seznam Zpráv, jestli je se schválenou podobou ošetřovného spokojená.

Tato právní úprava by měla platit do konce aktuálního školního roku, tedy do konce června 2021.

Jen pro první stupeň?

Návrh na ošetřovné, který budou projednávat poslanci, ale ještě nepočítal se situací, která nastane. Tedy s kompletním uzavřením základních škol. Aktuální byla v době schválení na vládě pouze střídavá výuka na druhém stupni. S příspěvkem na péči o dítě na druhém stupni se ale nepočítá. „Způsob výuky nemá vliv na poskytování ošetřovného,“ konstatuje Michaela Buchtová z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociální věcí.

Podle resortu se nová pravidla ošetřovného budou striktně řídit věkem. Pokud se uzavře celá škola, tak na jedenáctileté dítě už nepůjde čerpat zmíněnou dávku.

„Na jedenáctileté dítě nebude podle návrhu zákona nárok na ošetřovné z důvodu uzavření zařízení. S výjimkou dětí ve stupni závislosti, u kterých věkové omezení neplatí,“ potvrzuje Michaela Buchtová z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociální věcí.

Rychlost schvalování

Ministerstvo práce počítá s tím, že bude novinka schválena v parlamentu a podepsaná prezidentem v takzvaném zrychleném režimu, a proto by mohla být účinná ještě během října.

Vyplácely by se pak v řádech dnů poté, kdy zaměstnavatel předá veškeré potřebné informace pro výplatu dávky.

„V první vlně epidemie se podařilo zachovat dobu vyřizování žádostí o ošetřovné téměř na úrovni předchozích období – kolem 60 procent případů vyřízených do 10 dnů od doručení žádosti,“ tvrdí Michaela Buchtová z ministerstva práce.

Dodává ovšem, že bude záležet i na tom, jak epidemie zasáhne pracovníky orgánu sociálního zabezpečení.

Reklama

Doporučované