Hlavní obsah

Rusové se prořekli: Hrozí z jejich supertajných ponorek jaderná katastrofa?

Svět bez obalu: Ruské ponorky obestřené tajemstvím.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Požár na ponorce Lošarik mohl způsobit globální katastrofu, říkají sami Rusové. Hrozí po černobylské katastrofě světu nebezpečí i z ruských jaderných ponorek?

Článek

Požár na ruské supertajné ponorce Lošarik s jaderným pohonem minulý týden mohl způsobit globální katastrofu, alespoň tak to řekl pobočník velitele ruského námořnictva Sergej Pavlov během pohřbu 14 námořníků v Petrohradu.

Je možné, že by ruský – v řadě případů zastaralý – jaderný arzenál mohl, podobně jako elektrárna v Černobylu, způsobit světovou katastrofu? To je téma, kterým se zabývá aktuální vydání pořadu Svět bez obalu.

„Ta nehoda není pro Kreml dobrá věc,” říká ruský vojenský expert Pavel Felgenhauer. „Je to stejné jako s ponorkou Kursk – a není to dobré ani pro námořnictvo. Ale oni to přežijí. Alespoň se ta ponorka nepotopila až na mořské dno, došlo tam ale k tragickým úmrtím, takže dojde k nějakému vyšetřování, ale vše to bude probíhat velmi pomalu – tak aby se na to zapomnělo, tak jako se zapomnělo na nehodu s ponorkou Komsomolec v roce 1989.”

Celý rozhovor s Pavlem Felgenhauerem i publicistou Janem A. Novákem si můžete pustit v úvodním videu.

Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované