Hlavní obsah

Huawei spustí vlastní mapy, nabídnou třeba i rozšířenou realitu

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení vyvíjí podle státem ovládaného deníku China Daily vlastní mapovou službu. Chystané rozšíření Huawei se na první pohled může zdát jako konkurenční krok proti Googlu a jeho mapám. Údajně jde ale pouze o nabídku technologie jiným navigačním nebo přepravním firmám a aplikacím, které by tak nemusely vytvářet vlastní nástroj.

Článek

Službu s názvem Map Kit, která je podle technologického magazínu The Verge zamýšlena zřejmě pro softwarové vývojáře jiných čínských firem, spustí Huawei v říjnu a bude dostupná ve 150 regionech a zemích celkem ve 40 světových jazycích. Informoval o ní čínský státní deník China Daily.

Kroky chodců povede šipka v prostoru jako u Googlu

Prezident cloudových služeb čínského podniku Zhang Pingan pro deník uvedl, že mapová služba nabídne firmám či aplikacím navigační systém, bezprostřední informace o dopravní situaci a rovněž prý bude podporovat využití technologie rozšířené reality (AR). S prvkem na této bázi přišel minulý týden Google, jehož novinka Live View ukazuje pěším prostřednictvím fotoaparátu v reálném čase směr k zadané destinaci. V případě Huawei se tak pravděpodobně bude jednat o něco podobného.

Huawei má i vlastní OS, bez USA by se případně obešel

Oznámení o mapovém rozšíření Huawei přichází krátce poté, co představil také svůj vlastní operační systém Harmony, který je určen pro chytré telefony a další přístroje. Čínská společnost se podle médií k těmto krokům odhodlala poté, co jí obchodní restrikce ze strany USA z letošního května znemožnily přístup k některým americkým technologiím včetně operačního systému Android, který její přístroje dosud používaly, zatímco ty nové už k němu přístup mít nebudou.

Rozhodnutí Spojených států podle vedoucího spotřebitelské divize Huawei Yu Chengdonga tento rok snížilo odhad vývozu chytrých telefonů do USA ze zhruba 300 na 240 milionů.

Nový ekosystém smartphonů

Podle redakce magazínu Forbes je nutné brát oznámení novinek čínského podniku obezřetně. Šéf Huawei Ren Zhengfei minulý týden Spojené státy varoval, že pokud jeho firmu úplně odříznou od technologií Googlu, které zahrnují i mapy, bude nucen založit nový světový „ekosystém chytrých telefonů”. Ten by mohl propojit právě operační systém Harmony, který měl sice ke smartphonům proniknout postupně až do roku 2022, v případě nutnosti je ale vedení společnosti schopno jej údajně zavést okamžitě.

Nebezpečí je podle Forbesu, ale třeba i Verge nutné vnímat také proto, že Map Kit bude napojený na oblastní poskytovatele mapových služeb a dat, a podle China Daily vytvoří Huawei partnerství s ruským internetovým gigantem Yandex, který mu rovněž poskytne geografické údaje, ale i rozhraní pro programování aplikací.

Dalším partnerem, kvůli svému současnému obchodnímu vztahu s Googlem spíše ale zákazníkem než poskytovatelem dat, bude podle čínského deníku také globální web Booking.com, jenž poskytuje ubytování.

Reklama

Doporučované