Hlavní obsah

Otazníky nad Huawei. Proč bude pro firmu těžké české úřady žalovat

Reportéři Seznamu z 5. 8. 2019: Otazníky nad Huawei. Rozhovor redaktora Seznamu Josefa Mačího s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Jak velké bezpečnostní riziko může představovat čínská firma Huawei? Evropa stále čeká, jaká doporučení přijdou z Bruselu, protože společný postup chybí.

Článek

Evropská komise zatím řekla, že členské země mají právo vyřadit společnosti ze svých trhů také z důvodů souvisejících s národní bezpečností. Že tím má na mysli právě Huawei, naznačuje doporučení z konce července. V prohlášení komise stojí, že určití dodavatelé mobilní sítě páté generace, tedy 5G, mohou být považováni za rizikové. Protože čínské právo vyžaduje, aby národní společnosti spolupracovaly se zpravodajskými agenturami Číny.

Česko je v tomto směru lehce napřed. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) už loni varoval před výrobky čínských společností Huawei a ZTE. Ministerstva, instituce, ale i některé firmy si následně nechaly vypracovat analýzu, jak a kde technologie čínských firem používají a jak vysoké riziko to představuje.

Jak zjistil minulý týden Seznam, NÚKIB ví nejméně o 49 organizacích, které technické a programové prostředky Huawei a ZTE používají. Mezi 70 institucemi, které se musí řídit varováními kybernetického úřadu, jde podle průzkumu Seznamu hlavně o mobilní telefony značky Huawei.

Jak se z Česka stal v podstatě jeden z průkopníků v boji za bezpečnost sítí? „Máme velmi dobře napsaný zákon o kybernetické bezpečnosti, který umožňuje varování vydat v případě ohrožení nebo i pouhého podezření na ohrožení,“ míní redaktor Seznamu Josef Mačí, autor zmiňovaného průzkumu. „Vzhledem k tomu, že se podobná varování nakupila, rozhodl NÚKIB v prosinci varování vydat. Tím jsme se přidali k zemím, jako je Amerika, Austrálie, Nový Zéland, a veřejně řekli, že se domníváme, že existuje nějaké riziko.“

Společnost Huawei v reakci na doporučení NÚKIB oznámila, že se bude soudit. Byly nějaké žaloby skutečně podány?

„Pokud vím, zatím žádná žaloba nepadla. Z pohledu Huawei je dost obtížné takovou žalobu formulovat, protože z české strany jde skutečně o upozornění, na základě kterého si státní úřady vypracovaly analýzy rizik,“ říká Mačí. „Asi první krok, který by Huawei reálně vyčlenil, udělala Finanční správa, která řekla, že nechce, aby se Huawei účastnil tendru na aplikaci Moje daně. Huawei se proti tomu ohradil, tendr pak byl zrušen, takže podle mě ani v tomto případě nemá Huawei nic konkrétního, proti čemu by se mohl soudně bránit.“

Jeden příběh má aktuálně na stole Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. U něj se čínská firma brání postupu ministerstva zdravotnictví, které v podstatě plošně zakázalo společnostem Huawei a ZTE přístup do kritických infrastruktur. „Tam se čeká na verdikt a všichni tak trochu doufají, že bude návodem i pro ostatní úřady, jakým způsobem v podobných případech postupovat,“ podotýká redaktor Seznamu.

Jaký postup úřadům doporučili experti z NÚKIB a proč politici doufají, že to za ně rozetne Brusel? Podrobnosti v rozhovoru Josefa Mačího s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované