Hlavní obsah

Huawei trestá své zaměstnance za tweetování z iPhonu

Čínská firma Huawei potrestala dva ze svých zaměstnanců za tweetování z iPhonu.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Čínská firma Huawei potrestala dva ze svých zaměstnanců za to, že z oficiálního twitterového účtu společnosti sdíleli novoroční přání – a použili k tomu iPhone. Informace pochází z interního sdělení samotné firmy.

Článek

Internet v Číně podléhá podle americké televize CNBC přísné cenzuře. Sociální sítě jako Facebook, ale právě i Twitter jsou v zemi blokovány.

Dva ze zaměstnanců čínského technologického podniku Huawei si proto při sdílení novoročního přání prostřednictvím oficiálního twitterového účtu firmy poradili tak, že použili datový roaming na iPhonu jednoho z nich.

Sociální síť však v příspěvku „Happy #2019” vyznačila také cestu, kterou pracovníci odpovědní za internetovou komunikaci firmy při sdílení použili, tedy „via Twitter for iPhone”. Novoroční příspěvek byl společností následně smazán, přičemž následoval i trest pro oba zaměstnance.

Podle prvního místopředsedy a ředitele rady společnosti Chena Lifanga „incident způsobil značce Huawei újmu”. Alespoň to mělo stát v interním sdělení firmy, na které se odkázala například agentura Reuters.

Ekonomický server Bloomberg, který měl také možnost do oběžníku společnosti nahlédnout, dále píše i o trestu, který Huawei na své dva zaměstnance uvalil. Plat obou z nich snížil zhruba o 16 tisíc korun, přičemž oba rovněž degradoval na nižší pracovní pozici. Jeden z potrestaných pracovníků byl přitom šéfem digitálního marketingového oddělení firmy.

Agentura Reuters kontaktovala vedení „největšího konkurenta Applu” pro další komentář k incidentu. Huawei však jakékoli další vyjádření k potrestání svých zaměstnanců odmítl.

Reklama

Doporučované