Hlavní obsah

Huawei uvedla, že se bude bránit proti poškození své pověsti

Co znamená případ společnosti Huawei?Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli varování, které v týdnu vydal úřad pro kybernetickou bezpečnost, se v pátek sejde Bezpečnostní rada státu.

Článek

Čínská společnost Huawei uvedla, že nejsou důkazy o tom, že její zařízení představují bezpečnostní hrozbu. Firma v tiskové zprávě pro agenturu ČTK sdělila, že se chce bránit proti poškození pověsti.

Před tím, že hardware i software značek Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu, v tomto týdnu varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V pátek ráno se kvůli tomu sejde Bezpečnostní rada státu.

Podle jednoho z předsedů společnosti Huawei Kena Hu firma nikdy neměla se svými zařízeními vážný bezpečnostní incident. „I při nejpřísnější kontrole a kontrole ze strany regulátorů nebo našich zákazníků nebyly nikdy žádné důkazy o tom, že naše zařízení představují bezpečnostní hrozbu,“ podotkl. Huawei podle něj vítá otevřený dialog s každým, kdo má oprávněné obavy. „Ale kvůli neopodstatněným obviněním se budeme pevně bránit a nedovolíme, aby naše pověst byla poškozena,“ doplnil Hu.

Huawei také uvedla, že je jediným dodavatelem, který může poskytnout kompletní koncové řešení pro rychlé bezdrátové sítě 5G. Dosud podepsala 25 obchodních smluv týkajících se sítí 5G a více než 50 obchodních memorand o porozumění s operátory po celém světě, dodal Hu. S budováním těchto sítí se v Česku do budoucna počítá. Aukce kmitočtů pro 5G by mohla začít ve druhém pololetí příštího roku a skončit na začátku roku 2020.

Zákaz přístupu Huawei do 5G podle dostupných informací vydaly například země jako Nový Zéland, Austrálie či Japonsko, Británie Huawei pustí pouze do „okrajových“ částí sítě. Huawei dnes uvedla, že v Japonsku je stále mezi účastníky tendru na 5G a na Novém Zélandu chtějí zákazníci Huawei věc řešit s vládou.

Varování úřadu NÚKIB odmítla Huawei už dřív. Zároveň vyzvala k předložení důkazů. Podle úřadu varování vzniklo kvůli ochraně kritické infrastruktury, bez níž by stát nemohl fungovat. Na první polovinu ledna NÚKIB chystá metodický pokyn pro instituce, jak postupovat.

Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě za korejským Samsungem. Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované