Hlavní obsah

Hudebník Ledecký se bude právní cestou bránit označení za dezinformátora

ilustrační foto.

Reklama

Hudebník Janek Ledecký se bude právní cestou bránit označení za dezinformátora, za něhož ho považuje Bezpečnostní centrum neziskové organizace Evropské hodnoty.

Článek

V článku zveřejněném na serveru Seznam Zprávy organizace označila zpěváka a otce lyžařky Ester Ledecké za největšího dezinformátora o koronaviru mezi českými celebritami.

„Podáváme oznámení o možném spáchání přestupku, ale nebudeme to řešit žalobou,“ sdělila zpěvákova mluvčí Radka K. Martiníková.

„Nikdy jsem nevytvářel ani nešířil žádné dezinformace. Vyslovil jsem jen svůj názor na některé mediální prezentace týkající se pandemie a na chaotická, nesystémová, a hlavně nefunkční opatření, která naše vláda přijala a realizovala. Je to mé občanské stanovisko, o kterém bylo možné vést diskusi nebo i polemiku,“ napsal před časem Ledecký v otevřeném dopise zaslaném médiím.

Podle Bezpečnostního centra neziskové organizace Evropské hodnoty Ledecký během posledního roku šířil nepravdivé konspirační teorie o koronaviru a stal se nejcitovanější českou celebritou mezi českými dezinformačními weby. Na další místa nevládní organizace zařadila Daniela Landu, Ilonu Csákovou, Daniela Hůlku a Báru Basikovou.

„V době, kdy dle průzkumu agentury STEM z března 2021 na 40 procent české populace věří konspiracím o pandemii, považujeme za nutné na toto nezodpovědné chování veřejně činných osob, jako je právě pan Ledecký, upozorňovat,“ uvedla za Evropské hodnoty Veronika Víchová.

Ledecký je kritizován za příspěvky na téma koronaviru na svém facebooku, které již smazal. V nich se Ledecký podle zástupců Evropských hodnot vyjadřoval o pandemii jako o marketingové kampani farmaceutických firem, které lidem chtějí vnutit nejdřív testy a potom i vakcíny. Zpěvák tvrdí, že z jeho facebookového příspěvku byly vytrženy dvě věty a přepsány tak, aby jako dezinformace působily. „Důvodem, proč jsem zmiňované příspěvky smazal, nebylo to, že bych se od nich chtěl distancovat. Důvodem bylo to, že hateři začali ve velkém napadat na sociálních sítích mou rodinu,“ uvedl.

Evropské hodnoty je česká politická nevládní nezisková organizace. Vznikla jako občanské sdružení nezávislé na politických stranách. Vizí organizace je svobodné, bezpečné a prosperující Česko ve střední Evropě, která je součástí transatlantického společenství. Výkonným ředitelem organizace je politický komentátor a publicista Jakub Janda.

Způsob práce organizace před časem kritizovala skupina vědců a vysokoškolských pedagogů z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle akademiků „studie think tanku Evropské hodnoty o výhledu vývoje vnějšího bezpečnostního prostředí ČR, obsahující pouze katastrofické scénáře, navíc s absurdně vysokými pravděpodobnostními hodnotami, není odbornou studií, ale projevem ideologie, který připravuje půdu pro radikální opatření odůvodněná jako prevence proti (neurčitým a nejistým) budoucím hrozbám“, napsali vědci.

Reklama

Doporučované