Hlavní obsah

„Nejúspěšnější“ dezinformátoři v Česku: vyniká SPD i Ledecký

Foto: Profimedia.cz

V čele seznamu dezinformátorů Evropských hodnot stojí někteří členové SPD.

Reklama

Jedna covidová vlna střídá druhou, dezinformace si ale vlastními životy žijí dál. Přinášíme druhou část minisérie věnované pandemickým hoaxům a jejich nejznámějším šiřitelům v českém prostředí.

Článek

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty v současnosti sleduje okolo 40 dezinformačních webů a některé stránky na sociálních sítích. Seznam Zprávy přináší druhou část reportu věnující se třem vlnám covidovým, tedy i třem vlnám dezinformačním, největším dezinformačním serverům a dezinformátorům na území České republiky. Tento díl věnujeme jednotlivcům vyhodnoceným Evropskými hodnotami jako největší dezinformátoři.

Na šíření dezinformací se během covidové krize podílí celá řada politiků a jiných veřejných osobností. Kromě Soni Pekové, kterou jsme zmiňovali v prvním dílu tohoto miniseriálu, dezinformace ve velkém šířili politici, celebrity i osobnosti z davu.

Nejvýraznější čeští politici šířící dezinformace dle EH:

1. Europoslanec za SPD Ivan David

2. Poslanec a předseda strany SPD Tomio Okamura

3. Poslanec a místopředseda strany SPD Radim Fiala

4. Poslanec za stranu SPD Radek Rozvoral

5. Nezařazený poslanec (bývalý člen SPD, nyní Jednotní) Lubomír Volný

Ivan David (SPD)

Jednou z nejvíce zmiňovaných osob na dezinformačních webech byl europoslanec za SPD Ivan David, který je také držitelem domény Nová republika. I tento web patří mezi analyzované Bezpečnostním centrem. Ve více než sto článcích o koronaviru byl Ivan David uveden jako autor. Nejčastěji zmiňované pojmy v Davidových článcích jsou vyznačeny v grafice.

Většina článků se alespoň do jisté míry věnovala dění v zahraničí, případně Evropské unii. Velká část se zabývala například neshodami mezi Řeckem a Tureckem. Tyto texty byly různými způsoby zasazovány do probíhající pandemie – například konspirační teorie, že Turecko záměrně vyslalo k řeckým hranicím loď s migranty nakaženými covidem‐19, kteří měli být použiti jako „biologická zbraň“.

V březnu 2020 pak David na své facebookové stránce šířil nepravdivé informace o kradení ochranných pomůcek Německem, které později převzal i dezinformační web Eurabia. Poslanec dále zmiňoval i kamion se zdravotnickým materiálem pro Středočeský kraj, který byl na německo-českých hranicích údajně zabaven německou policií. Podle zjištění serveru Manipulátoři.cz ale ve skutečnosti k žádnému zabavení ochranných pomůcek nedošlo, dopravce pouze náklad špatně proclil, pročež byl kamion dočasně zadržen a se zdržením měl být vpuštěn na české území, uvádí report Evropských hodnot.

Tomio Okamura a Radim Fiala (SPD)

Tváří dezinformačních webů se stal i lídr SPD Tomio Okamura, který v necelé stovce případů figuroval i jako autor. „Jeho“ tématy byla převážně manipulativní či zavádějící tvrzení o Evropské unii. Okamura na svých sociálních sítích opakovaně apeloval na média, aby nestrašila lidi, vyjadřoval se proti povinné covidové vakcinaci, která však nikdy povinná být neměla, či povinnému testování občanů.

Jméno Radima Fialy pak bylo na dezinformačních webech zmíněno více než 180krát, z toho téměř 80 článků sám napsal nebo byly převzaty z jeho sociálních sítí či projevů. Mezi témata často zmiňovaná v souvislosti s ním patřily útoky namířené proti Evropské unii a dezinformace o šíření koronaviru a migraci.

Foto: Facebookové účty poslanců za SPD

Témata, kterým se na sociálních sítích věnují, jsou proto velmi podobná.

Lubomír Volný (dříve SPD, nyní Jednotní)

Bývalého člena SPD, nyní nezařazeného poslance za hnutí Jednotní, si dezinformační weby až do ledna 2021 příliš nevšímaly. Poslanec dle reportu na svých sociálních sítích a svými veřejnými vystoupeními v parlamentu opakovaně propaguje lživé a dezinformační narativy, zejména o škodlivosti vakcín.

Foto: Facebook L. Volného

Jeden z facebookových příspěvků Lubomíra Volného proti očkování.

Lubomír Volný se ve svých příspěvcích poměrně přesně držel popsaných témat dezinformační scény. Koncem března převzal narativy ruské a čínské propagandy a nejdřív podporoval ruský lék arbidol, potom se opakovaně postavil za využití vitaminu C.

Na začátku prosince sdílel příspěvek, ve kterém nepravdivě tvrdil, že vakcína od společností Pfizer/BioNTech způsobuje sterilizaci žen. V tomto duchu pokračoval až do konce roku, sdílel zprávy například o „vakcinační mafii“ a „totalitě“. Volný pak dezinformace přenesl na půdu Poslanecké sněmovny, čímž jim dodal falešnou legitimitu.

Nejvýraznější české celebrity šířící dezinformace dle zprávy EH:

1. Janek Ledecký

2. Daniel Landa

3. Ilona Csáková

4. Daniel Hůlka

5. Bára Basiková

Ve druhé pandemické vlně se pak o slovo začaly hlásit i celebrity. Jejich populární příspěvky na sociálních sítích však mnohdy obsahovaly nepravdivý či manipulativní obsah, který dále posloužil jako palivo pro dezinformační weby. Sociální sítě slavných osobností sleduje velké množství lidí a mají obrovský dosah.

Janek Ledecký

Report Evropských hodnot do čela žebříčku postavil zpěváka Janka Ledeckého. Přestože svá vyjádření na Facebooku později smazal, jeho videa lze nalézt nahraná na YouTube. V nich se Ledecký vyjadřoval o pandemii jako o marketingové kampani farmaceutických firem, které lidem chtějí vnutit nejdřív testy a potom i vakcíny.

Ledeckého podpora testování před kulturními akcemi však nakonec byla na dezinformátory příliš a obrátili se proti němu. Kromě běžného zneužívání dystopických vizí George Orwella se v jednom z takových článků psalo i o „hororu“ jménem hygiena. Dobře lze tuto změnu pochopit z videa v tomto článku, kde autor popisuje, jak ho Ledecký s Landou zklamali.

Foto: Infokurýr

Úryvek z článku o Ledeckém na webu Infokurýr.

Daniela Landa

V září 2020 představil Landa projekt s názvem Blanický manifest, se kterým vystoupil i na zářijové demonstraci proti koronavirovým opatřením. Získaných 17 tisíc podpisů v prosinci odnesli organizátoři do Poslanecké sněmovny. Zúčastnil se také demonstrace proti koronavirovým opatřením, která se konala 27. září 2020 na pražském Palackého náměstí. Na této akci vystoupila řada známých dezinformátorů, mimo jiné i Jiří Černohorský.

Landa přišel na akci mluvit o blíže nespecifikované „odborné debatě dvou táborů“, z nichž jeden by měl pravděpodobně zastupovat dezinformátory (řekl, že tento tábor je „ostrakizován a zašlapován“). Ten druhý by měl být ten vládnoucí. Na první pohled by jeho návrh mohl působit jako konstruktivní řešení, ve skutečnosti se ale ukázalo, že je postavený na dezinformačních argumentech, píše se v reportu.

Parlamentním listům pak posloužil Landův facebookový post z listopadu 2020, ve kterém prohlašoval, že vládní „fakta“ o koronaviru jsou nepřesná a upravená, vláda prý také předkládá jejich „zvrácenou interpretaci“.

Ilona Csáková

Zpěvačka začala své názory na pandemii aktivně zveřejňovat v říjnu minulého roku a její příspěvky dosahovaly řádově tisíců sdílení. 11. října na svém Facebooku zveřejnila dezinformační příspěvek srovnatelný s konspiracemi nejtěžšího kalibru. V něm obvinila Billa Gatese a Světovou zdravotnickou organizaci z plánování pandemie a odmítla vakcinaci jako kontraproduktivní. Přestože o pět dní později popřela, že by sváděla vinu za covid-19 na Billa Gatese, původní příspěvek zněl jasně:

Foto: Facebook Ilony Csákové

Původní příspěvek Ilony Csákové.

Zpěvák Daniel Hůlka vystoupil 27. září 2020 na demonstraci odpůrců protikoronavirových opatření na pražském Palackého náměstí, kde mimo jiné označil dnes už bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu za „plukovníka smrt Prymulu“ a prohlásil, že někteří ministři chtějí lidem sebrat děti.

„Občanští" dezinformátoři

Zpráva Bezpečnostního týmu Evropských hodnot se věnuje i „občanským“ dezinformátorům. Jedná se o vlastníky či redaktory jednotlivých dezinformačních projektů, nebo o osoby oblíbené na sociálních sítích, které mají velký dosah. Ne všichni z nich se pod své články podepisují, přesto je ale důležité znát jejich jména.

Nejvýraznější „občanští“ dezinformátoři:

1. David Formánek

2. Michael Svatoš

3. Michal „Shark“ Hašek

4. Ondřej Höppner

5. Ondřej Geršl

Prvním z pětice je David Formánek. Podle serveru Manipulátoři v minulosti provozoval kanál věnující se „osobnímu rozvoji, sebelásce, motivaci, pozitivnímu myšlení a tvoření reality“. Je autorem dezinformačních projektů Otevři svou mysl a Rizika vakcín. K oběma stránkám se otevřeně hlásí. Na webech propaguje přístroj s názvem Somavedic, který má podle něj blokovat záření z elektronických přístrojů (včetně sítí 5G), aby „nemělo nepříznivý vliv na tělo a cokoliv živého“. Cena tohoto přístroje se pohybuje v řádech tisíců až statisíců korun a neexistuje žádná skutečná záruka jeho funkčnosti.

Michael Svatoš je dezinformační youtuber, jehož videa odebírá téměř 14,5 tisíce lidí a mají desítky tisíc zhlédnutí. Vlastní také webové stránky michalapetr.cz, na kterých komentuje zveřejněná videa, a facebookovou skupinu s přibližně tisícem členů.

V jednom videu o vakcíně například tvrdil, že vakcína firmy AstraZeneca způsobuje ochrnutí, a karantény přirovnával ke koncentračním táborům. V konspiracích šel ještě dál a naznačoval, že šimpanzí adenoviry obsažené ve vakcíně od AstraZenecy budou sloužit k míšení evropské a africké populace pro vytvoření jakési podřadné třídy.

Pod přezdívkou Michal Shark vystupuje hojně sdílený ezoterik Michal Hašek, mimo jiné proslavený za výroky, že lze rakovinu či obezitu vyléčit pitím šťáv. „Funkčnost“ těchto metod se také pokoušel prokázat na své matce s karcinomem plic, která nemoci nakonec podlehla.

Na svém facebookovém profilu tvrdil, že testování je umělé zastrašování a pokus o nastavení „nového stupně ovládání“. Zpochybňoval také účinnost roušek, které v souladu s dezinformačními narativy nazýval „náhubkem“, a momentálně sdílí celou řadu lží a manipulací o očkování – včetně nepravdivých tvrzení o jeho nebezpečnosti.

Ondřej Höppner byl vlastník a redaktor dezinformačního webu Argumenty a fakta, doménu k němu si koupil v září 2019. Dříve přispíval do bulvárních deníků, podílel se na založení dezinformační stránky Protiproud a vlastnil také web Hoppner.cz, na kterém se též objevovaly hoaxy a konspirace.

Web Argumenty a fakta se rychle zařadil mezi deset nejčtenějších dezinformačních webů. Od konce ledna roku 2021 byl však neaktivní a 19. března 2021 Höppnerova žena na svém Facebooku oznámila, že Höppner zemřel.

Report EH zmiňuje také Ondřeje Geršla, vlastníka a redaktora webu AC24, který momentálně spadá mezi deset nejčtenějších. Jak sám přiznal, je to pro něj byznys a stránku sám nepovažuje za nejdůvěryhodnější.

Reklama

Doporučované