Hlavní obsah

Klidně mě neberte vážně. Jsem jen médium a zesilovač, říká Landa

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl Daniel Landa.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Zpěvák Daniel Landa se skupinou vědců podepsaných pod peticí Blanický manifest má plán, jak zbavit Česko pandemie. Současná vláda to podle něj totiž nezvládá. Co by mělo Česko dělat?

Daniel Landa odpovídal v pořadu Ptám se já.

Po boku Landy za změny agituje vakcinolog Jiří Beran, imunolog Jaroslav Svoboda, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslav Ševčík a předseda výboru podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Co by měli podle Landy lidé dělat? „Lidé musí mít hlavně rozum. Nejsem ten, kdo by to měl určovat. Mluvíte se zesilovačem,“ řekl v pořadu Ptám se já. „Využil jsem svoji popularitu a snažím se zesílit hlas lidí, kteří jsou odborníci a jejichž názory byly přehlíženy nebo dehonestovány,“ vysvětloval s tím, že vnímá zoufalství společnosti, a proto se obrátil na skupinu odborníků, kteří podle něj problematice rozumí. „Sám nejsem tak chytrý, abych mohl tyto věci řešit,“ dodal.

„Pro lidi, kteří jsou velmi radikální, jsme idioti, protože bereme covid vážně, pro druhou skupinu jsme zase vrahové, protože koronavirus podceňujeme,“ komentoval Landa názory na cíle jeho iniciativy, které chtěl mimo jiné řešit i s vládními činiteli na schůzce v Poslanecké sněmovně, ze které nakonec sešlo.

Landa a jeho iniciativa ale pevně věří, že dostanou k setkání s politiky další možnost. A recept, jak se k takovému slyšení dostat? Mít petici, natočit písničku se dvěma miliony zhlédnutími a udělat mediální humbuk, vysvětlil v rozhovoru Landa.

K tomu, zda ho vzhledem k jeho minulým aktivitám mají lidé brát vážně, nakonec dodal, že například kapelu Orlík vnímá zpětně jako ostudu.

Proč se zpěvák rozhodl zasahovat do řešení pandemie? A má politické ambice? Co by podle něj měla vláda dělat jinak?

Pusťte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Politika není pole pro mě. Pro to člověk musí mít jisté vlastnosti, které nemám. Já jen nechci, aby si někdo s našimi životy hrál, jak chce,“ říká Daniel Landa.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované