Hlavní obsah

První vlna je dávno pryč. Peková a Bill Gates ale „přežívají“ dál

Foto: Profimedia

Dezinformace o koronaviru. Ilustrační fotografie.

Reklama

Jedna covidová vlna střídá druhou, dezinformace si ale vlastními životy žijí dál. Přinášíme první část minisérie věnované pandemickým hoaxům a jejich dopadům na společnost.

Článek

Co nová covidová vlna, to další příval prazvláštních příběhů, pandemických lidových slovesností a překroucených polopravd. Experti se shodují, že šíření dezinformací představuje nebezpečí na druhou a přispívá k dalšímu šíření nákazy mezi lidmi - ti, kteří dezinformace o spiknutí konzumují a věří jim, s větší pravděpodobností nedodržují karanténu a lékařská nařízení, odmítají roušky či testování a mohou nakazit ostatní.

Podle říjnové publikace z Centra pro kybernetické právo a politiku na Haifské univerzitě a z Institutu pro studium národní bezpečnosti šíření některých takových internetových fám může v pandemických dobách hravě způsobit ve společnosti chaos, prohloubit krizi ve vztahu občanů k vládě a způsobit větší náchylnost sociálních kruhů k jindy těžko uvěřitelným spiknutím.

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty v současnosti sleduje okolo 40 dezinformačních webů a některé stránky na sociálních sítích. Seznam Zprávy přináší první část reportu věnující se třem vlnám covidovým, tedy i třem vlnám dezinformačním, největším dezinformačním serverům a dezinformátorům na území České republiky. Tento díl věnujeme nejrozšířenějším dezinformacím první vlny, které rezonují dodnes.

Vliv dezinformací na Čechy

Pozitivní je, že zatímco podle výzkumu agentury STEM z prosince 2020 by se nechalo vakcinovat pouze 39 % dospělých a 45 % očkování odmítalo, únorový (2021) výzkum CVVM ukázal, že počet lidí, kteří jsou ochotni nechat se očkovat, vzrostl na 59 % a počet lidí s negativním postojem vůči vakcinaci klest na třetinu. Tento pozitivní trend může souviset s tím, že v únoru 2021 bylo plošné očkování již započato a přestalo být něčím zcela abstraktním a neznámým. Dezinformace o koronaviru mají přesto velký vliv na postoj občanů. Srpnový (2020) průzkum agentury Ipsos ukázal, že 60 % Čechů se s nějakou dezinformací o covidu-19 setkalo a alarmujících 52 % informaci alespoň zpočátku uvěřilo.

Neposlušní občané

Dle týmu Bezpečnostního centra Evropské hodnoty čeští dezinformátoři přesedlali na důvěryhodnost – k podpoře svých tvrzení si vybírají články ze seriózních médií, které ale dezinterpretují a manipulují jejich obsahem tak, aby zapadl do jejich narativu.

Vznikla celá řada nových dezinformačních projektů a skupin na sociálních sítích jako například webové stránky Koronapanikdemie a Rizika vakcín či facebooková skupina Občanská neposlušnost. Svůj odmítavý postoj k vládním opatřením a situaci s koronavirem vyjádřilo několik českých celebrit. Veřejně (nejčastěji na svých profilech na sociálních sítích) se dopustily šíření dezinformací a konspirací o koronaviru, a na čas se tak staly „oblíbenci“ dezinformačních webů.

Těmto osobnostem zvlášť věnujeme druhý díl.

Nejvýraznější české celebrity šířící dezinformace dle zprávy EH:

1. Janek Ledecký

2. Daniel Landa

3. Ilona Csáková

4. Daniel Hůlka

5. Bára Basiková

Nejvýraznější čeští politici šířící dezinformace dle EH:

1. Europoslanec za SPD Ivan David

2. Poslanec a předseda strany SPD Tomio Okamura

3. Poslanec a místopředseda strany SPD Radim Fiala

4. Poslanec za stranu SPD Radek Rozvoral

5. Nezařazený poslanec (bývalý člen SPD, nyní Jednotní) Lubomír Volný

Je to už více než rok, co se světem šíří pandemie. Dnes se kritika vznáší snad nad každou vládou světa ze stran svých občanů, jako první ale kritice čelila Čína za své netransparentní postupy po rozšíření pandemie z Wu-chanu. A byla to právě čínská vláda, která začala vytvářet vlastní příběhy o tom, kde koronavirus vznikl.

Covid-19 jako zbraň

Takových narativů vzniklo poměrně mnoho. „Včetně například toho, že měl být původně vyvinut v kanadských laboratořích, odkud byl ukraden, nebo ještě více konspirační varianta, která tvrdí, že sekvence covidu-19 jsou totožné s virem HIV,“ píší Evropské hodnoty ve své publikaci. Vědci však posléze informaci vyvrátili - covid-19 sekvence HIV neobsahuje.

Dezinformace jedno období zmiňovaly, že je koronavirus nová biologická zbraň zaměřená proti asijské populaci. Do popředí se minulé jaro dostala i bioložka Soňa Peková, která se díky svým výrokům v uplynulých měsících stala hvězdou konspiračních webů. Ty její přesvědčení o laboratorním původu viru vzaly jako důkaz „zatajované pravdy“.

Například Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC už v minulosti upozorňoval, že to možné není. „Věda funguje tak, že máme nějakou hypotézu, kterou se snažíme vyloučit, a pokud ji nedokážeme vyloučit, zůstává funkční. Takovou funkční hypotézou v tuto chvíli je ta, že jde o virus přirozený,“ vysvětlil Seznam Zprávám. Jeho názor víceméně koreluje s vyšetřováním Světové zdravotnické organizace.

Speciální mezinárodní tým zahájil vyšetřování přímo ve Wu-chanu. Kompletní zprávu zatím nezveřejnil, několik členů týmu však již dalo najevo, že je verze úniku z laboratoře extrémně nepravděpodobná. Jiná část týmu však upozornila, že to neznamená, že tuto možnost lze definitivně vyloučit.

Obdobným teoriím vévodí například příběh o Světových armádních hrách, které se ve Wu-chanu konaly v říjnu 2019. Na těchto hrách soutěžili vojáci z celého světa v různých sportovních disciplínách a nový koronavirus do Číny podle těchto teorií dovezli američtí vojáci. Tato teorie není založená na žádných důkazech. V zahraničí ji propagoval například mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Další konspirace o rozšíření v Evropě obvinila vojáky NATO. Dokonce byl v této souvislosti dezinformátory naznačen názor, že je koronavirus využíván jako krytí pro obsazení Evropy americkou armádou.

Foto: Sputnik

Pomyslnou třešničkou na dortu je článek vydaný na oficiálním ruském propagandistickém kanálu Sputnik, který čtenářům nabízí rovnou několik teorií o původu viru s dotazem: „Ve kterou uvěříte?“

Covid-19 jako (smrtící) chřipka

Na sledovaných kanálech vznikaly články o tom, že se jedná o nemoc podobnou chřipce a lidem bez oslabené imunity nejspíš nic nehrozí. V souvislosti s tím weby nabádaly čtenáře, aby nepodléhali strachu, který podle nich vyvolávají média. Na stejných webech přitom dřív byly publikovány články píšící o koronaviru jako o „smrtícím viru“ a byla sdílena „děsivá videa“ z ohniska.

V průběhu února a března 2020 se pak rozvinuly dva základní narativy. Jeden říká, že covid-19 je téměř banální záležitost, jde v podstatě o chřipku a média v lidech vyvolávají strach. Druhý naopak tvrdí, že je situace daleko horší, jinak by Čína nezavedla tak drastická opatření.

Výrazným narativem na těchto kanálech se stalo tvrzení o „statisticky neexistující pandemii“, které bylo založeno na porovnání celkového počtu úmrtí v roce 2020 s předchozími lety. Počty mrtvých na nový koronavirus byly také v článcích srovnávány s úmrtími na chřipku (která je údajně i nebezpečnější).

Přestože v březnu 2020 se dezinformační weby stavěly k vládním krokům poměrně vyrovnaně a neutrálně, postupně je začaly vnímat spíše negativně, jak lze vidět na následujícím grafu.

S postojem k vládě souvisí také postoj k vládním opatřením. Sledované weby označovaly nošení roušek za nehygienické, Aeronet zveřejnil konspirační teorii o propojení nošení roušek se snahou švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové o zpomalení změny klimatu. Podle této teorie se kvůli rouškám budou snižovat emise CO2, protože ho lidé budou vdechovat z roušky zpět a v těle se bude rozkládat. Spojování koronavirové krize s klimatickým hnutím nebylo ojedinělé. Tvrzení o škodlivosti roušek bylo vyvráceno.

Vakcinace je nebezpečná

První konspirace o tom, že jsou covidové vakcíny nebezpečné, se ukázaly už vloni na jaře. Dezinformační web Aeronet například přišel s teorií, že u vývoje vakcín na chřipku jsou uchovávány stěry od pacientů, z nichž se vakcíny vyvíjí dopředu. Začaly také teorie, že cílem očkování je lidi očipovat nebo regulovat plodnost.

Debata o bezpečnosti vakcín pak přetrvává dodnes. Tyto pochyby vyvrací i Ministerstvo zdravotnictví. „Bezpečnost vakcín je kontinuálně sledována i po jejich registraci a uvedení na trh. Zdravotničtí pracovníci, ale i pacienti hlásí podezření na případné nežádoucí účinky, které se průběžně na evropské úrovni vyhodnocují,“ píše resort zdravotnictví k bezpečnosti vakcín.

„Vakcína proti nemoci covid-19 je jedním z jednoznačných kroků, jak dlouhodobě, a doufejme, že i natrvalo, zastavit šíření epidemie u nás i ve světě,“ doplňuje Barbora Peterová, tisková mluvčí resortu.

Sláva Rusku a Číně

Co nezvládl Západ, to dle dezinformačních webů skvěle podchytilo Rusko a Čína. Na sledovaných webech dostávala prostor například ruská solidarita či odvaha ruského prezidenta Vladimira Putina, ruské údajné zvládání situace i vývoj léčby covidu-19.

Rusko bylo přitom ve skutečnosti podezříváno ze zatajování části úmrtí. V některých regionech a městech (například v Dagestánu a Petrohradu) reportovali lékaři a zástupci neziskových organizací o větším množství úmrtí na zápal plic než těch oficiálně zaznamenaných na covid-19. Rusko tvrdí, že je to důsledek preciznějšího zkoumání příčiny smrti.

Foto: Vlastenecké noviny

Úryvky z článku na nyní již nefunkčním webu Vlastenecké noviny o roli Číny.

V souvislosti s Českou republikou rezonovala i Čína, kterou dezinformační weby chválily za dodávky zdravotnického materiálu, které by prý jiná země v takovém množství obstarat nedokázala. Vznikly i články, které zmiňují, že země není odpovědná za vypuknutí pandemie a že virus pochází odjinud.

Spousta zemí v krizové situaci, včetně Česka, sáhla po velké sumě peněz a nakoupila za ně chybějící zdravotnické materiály v Číně. V milionových kusech toto dlouho očekávané zboží sice dorazilo, nakonec se ale ukázalo částečně jako naprosto nepoužitelné. Na vadné testy či roušky zakoupené od čínských společností si stěžovali vědci a zdravotnické orgány ve Španělsku, České republice, na Slovensku, v Turecku, Kanadě, Nizozemsku, Polsku či Velké Británii. V některých případech za tyto materiály vlády utratily miliony dolarů.

Plandemie a Nový světový řád

Ve společnosti vyčnívá tajemstvím opředená skupina, která věří, že právě její členové jsou nepochopenými šiřiteli pravdy o skutečné podstatě koronaviru. Jediní, kteří prohlédli plány Billa Gatese, iluminátů, Alžběty II. či rodiny Rockefellerů na ovládnutí populační politiky za použití očkování, testování či mikročipů.

Už na začátku května, v době, kdy měl covid-19 na svědomí asi čtvrt milionu nakažených, se na sociálních sítích objevil krátký film, který je od té doby nazýván „prvním skutečně konspiračním videem pandemické doby“. Snímek s názvem Plandemic představoval zdlouhavý rozhovor se zdiskreditovanou vědkyní Judy Mikovitsovou, která tvrdila, že počet obětí se přehání, aby připravil půdu pro rozsáhlý očkovací program. Odtud pochází dodnes rozšířené teorie o „farmaceutickém spiknutí“ ve spojení s Billem Gatesem, v Česku podporované naposledy například zpěvačkou Ilonou Csákovou. Přestože bylo video následně z Facebooku a YouTube odstraněno, vidělo ho bezmála osm milionů lidí.

Podle reportu Semantic Visions se vůbec první zmínky o koronaviru v České republice týkaly tzv. Eventu 201 neboli pandemické simulace z října 2019. Cílem akce mělo být zjistit dopady případné pandemie a reakci na ni. Podílela se na ní mimo jiné i Nadace Billa a Melindy Gatesových, což bylo později velmi často zneužíváno dezinformátory.

Dezinformace naznačovaly spojitost právě mezi touto akcí, pandemií nového koronaviru a nastolením Nového světového řádu (tzv. New World Order – NWO). Další z teorií se týká údajných patentů na tento typ koronaviru, který má vlastnit výzkumný ústav Pirbright Institute financovaný i Nadací Billa a Melindy Gatesových. Ústav tyto informace na svých stránkách vyvrátil a vysvětlil, že pracuje s jinými typy koronavirů, které napadají drůbež a prasata. Zmiňovaný patent pokrývá vývoj oslabené formy koronaviru, která by mohla potenciálně vést k vakcíně pro prevenci respiračních onemocnění u ptáků a jiných zvířat.

Covid-19 a 5G sítě

Celosvětový dosah získala i konspirační teorie o propojení koronaviru a 5G sítí. Některé z nich tvrdí, že 5G způsobuje poškození mozku, rakovinu anebo právě covid-19. Šíření této teorie napomáhaly i některé celebrity. Ve skutečnosti však 5G sítě koronavirus nemohou přenášet ani způsobovat, konspirační teorie je podle expertů „biologicky nemožná“.

Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli této dezinformaci vydalo prohlášení, ve kterém označuje tyto zvěsti za nepodložené. Pro tvrzení ohledně propojení 5G a viru neexistuje žádný vědecký důkaz. „Infikování onemocněním covid-19 je možné pouze na základě fyzického kontaktu s koronavirem. A protože elektromagnetická pole generovaná z 5G sítí nemohou viry přenášet, nemohou s nimi ani nikoho kontaktovat,“ vysvětloval tehdy resort.

Covid-19 jako chyba Evropské unie

Už zpočátku pandemie se objevil narativ, že koronavirus je biologická zbraň vyvinutá Amerikou, následně se vina za pandemii začala dezinformátory „házet“ také na Evropskou unii. Například dezinformační web Nová republika uváděl, že má Evropská unie promyšlený plán, kterým cíleně šíří nákazu, aby se zbavila starých a nemocných lidí, a zajistila tak pro budoucí generace lepší sociální systém.

„Ideální variantu pak představuje možnost, že nákazu rozšíří statisíce mladých mužů čekajících na turecko–řecké hranici. Oni sami ji většinou přežijí, ale zároveň na své cestě rozvrátí všechny země, kterými projdou,“ píše server. Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou přitom navrhla třicetidenní uzavření hranic schengenského prostoru.

Některé články spekulovaly o tom, že pandemie ukázala neschopnost a zbytečnost Evropské unie a měla by být tím pádem zrušena, abychom se už nepodřizovali jejím elitám. Rozšířilo se téma solidarity EU, která podle těchto článků už nefunguje a státy si nepomáhají, EU je také dle webů příliš byrokratická a jen diktuje svým členům.

Reklama

Doporučované