Hlavní obsah

Přítrž čipům i Gatesovým plánům. Sociální sítě bojují proti konspiracím

Foto: Profimedia.cz

Jeden z odpůrců povinnosti nosit roušku. Ilustrační foto.

Reklama

Konspirační teorie jsou z mnoha důvodů nebezpečnější než nákaza sama. To si začali uvědomovat samotní provozovatelé sociálních sítí, pro které se příspěvky o koronavirových spiknutích mocností staly nevhodným obsahem.

Článek

Koronavirus viditelně názorově rozděluje českou společnost na několik samostatných táborů, které marně hledají společnou řeč. Mezi nimi vyčnívá tajemstvím opředená skupina, která věří, že právě její členové jsou nepochopenými šiřiteli pravdy o skutečné podstatě koronaviru. Jediní, kteří prohlédli plány Billa Gatese, iluminátů, Alžběty II. či rodiny Rockefellerů na ovládnutí populační politiky za použití očkování, testování či mikročipů. A myslí to smrtelně vážně.

Šíření dezinformací na sociálních sítí se v době pandemie rozmohlo natolik, že zaměstnalo nemálo vědců. Podle říjnové publikace doktorů Lva Topora z Centra pro kybernetické právo a politiku na univerzitě v Haifě a Phiny Shukerové z Institutu pro studium národní bezpečnosti, šíření některých takových internetových fám může v pandemických dobách hravě způsobit ve společnosti chaos, prohloubit krizi ve vztahu občanů k vládě a způsobit větší náchylnost sociálních kruhů k jindy těžko uvěřitelným spiknutím.

Šíření dezinformací je pak nebezpečím na druhou a přispívá k dalšímu šíření nákazy mezi lidmi - ti, kteří dezinformace o spiknutí konzumují a věří jim, s větší pravděpodobností nedodržují karanténu a lékařská nařízení, odmítají roušky či testování, a mohou nakazit ostatní.

„Na základě analýzy informací na takzvaných dark webech lze říct, že někteří věří, že vláda nebo zahraniční síly vytvořily virus pro své vlastní finanční výhody, umělé snížení populace, vyvážení globálních mocností. Ti, kteří konspiračním teoriím věří, shledávají informace na takových webech jako potvrzující jejich domněnky, čímž se tito lidé ještě utvrzují. Z dark webů se tak informace šíří do uzavřených kruhů uživatelů, publikují je na sociální sítě, přebírají je i některá neseriózní média. Příběhy pak kolují od člověka k člověku,“ píší autoři studie.

„Plándemie“

Už na začátku května, v době, kdy měl covid-19 na svědomí asi čtvrt milionu nakažených, se na sociálních sítích objevil krátký film, který je od té doby nazýván „prvním skutečně konspiračním videem pandemické doby“. Snímek s názvem Plandemic představoval zdlouhavý rozhovor se zdiskreditovanou vědkyní Judy Mikovitsovou, která tvrdila, že počet obětí se přehání, aby připravil půdu pro rozsáhlý očkovací program. Odtud pochází dodnes rozšířené teorie o „farmaceutickém spiknutí“ ve spojení s Billem Gatesem, v Česku podporované naposledy například zpěvačkou Ilonou Csákovou. Přestože bylo video následně z Facebooku a YouTube odstraněno, vidělo ho bezmála osm milionů lidí.

Bojovníky proti těmto „plandemikům“ se staly i samy sociální sítě Facebook a Twitter. Tvrdými daty nepodložené příběhy, hoaxy a hlasy popíračů se ze svých stránek rozhodly mazat a blokovat je. Před nebezpečím popíračské lidové slovesnosti varují celé měsíce organizace od těch světového formátu, jako je WHO, až po jednotlivce, kteří využívají komičnosti některých konspiračních teorií pro přeměnu v satiru.

Politici konspirátoři

Facebook zasahoval naposledy ve čtvrtek, kdy ukončil stránky politické strany Advance New Zealand a obvinil ji z šíření dezinformací o koronaviru. „Nedovolujeme, aby někdo na našich platformách sdílel dezinformace o covidu-19, které by mohly vést k bezprostřední fyzické újmě,“ uvedl mluvčí Facebooku k novozélandské kauze, která se odehrála dva dny před volbami v zemi.

Tato akce přiměla stranického vůdce Billyho Te Kahiku, který pomocí online platformy nashromáždil obrovské množství lidí, aby obvinil Facebook ze zasahování do nadcházejícího hlasování. „Facebook tímto oficiálně zasáhl do voleb na Novém Zélandu pro rok 2020,“ uvedl Te Kahika v živě streamovaném videu na svém osobním facebookovém profilu. „Udělali to uprostřed akce, a to je neuvěřitelné, lidi. Neskutečné, že jsme se s touto hrozbou opravdu setkali.“ Akce Facebooku proti registrované politické straně uprostřed volební kampaně nemá na Novém Zélandu obdoby.

Před zásahem na Novém Zélandu Facebook zatrhl šíření nenávistných projevů například indickému nacionalistovi z vládnoucí hinduistické strany BJP. Zastavil také šíření článků New York Post, v němž bylo popsáno údajné korupční jednání amerického demokratického kandidáta na prezidenta Joe Bidena. Ve druhém případě si krok sociální sítě vysloužil taktéž v online prostředí širokou kritiku.

Facebook však uvedl, že bude prosazovat své zásady týkající se dezinformací o koronaviru „bez ohledu na politické postavení kohokoli nebo stranickou příslušnost“. „Odstranili jsme stránku Facebook Advance New Zealand / New Zealand Public Party pro opakované porušování dezinformačních zásad,“ uvedl v prohlášení. Konspirace o neexistujícím covidu-19, jehož cílem je na Novém Zélandu zotročit obyvatelstvo, se i díky kandidátovi do parlamentu Te Kahikaovi stala velmi populární. Na smazání stránky své strany reagoval slovy: „Tohle není Severní Korea, ani Čína, ale chování naší vlády tomu nasvědčuje.“ Tentýž člověk na konci května označil covid-19 za „démonický plán“, v němž má Te Kahika svůj úkol – „vést lidi k poznání Boha“.

Nebezpečí šíření nepodložených, zavádějících či nenávistných zpráv výraznými osobnostmi přitom představuje už jen jejich samotný dosah. Od konce června do října si facebooková stránka Advance NZ vysloužila 5,3 milionu zobrazení. V zemi, ve které žije 5 milionů lidí, jde o obdivuhodné číslo. Pod příspěvky této strany jsou navíc uživatelé daleko aktivnější než v případě opozičních soupeřů.

Průkopníkem v postování sociálními platformami následně mazaných příspěvků je americký prezident Donald Trump. Jeho příspěvek o tom, že je po prodělání nemoci covid-19 imunní, Twitter označil jako zavádějící. Trump se sice prohlásil za zdravého a neinfekčního dostatečně sebevědomě, pro důvěryhodnost svého tvrzení nepodal jediný důkaz, a to ani v podobě negativního testu. Později v neděli vyvolal Trump další kontroverzi svým tweetem, ve kterém uvedl, že podle lékařského stanoviska Bílého domu „se již nemůže nakazit a nemůže ani nakazit nikoho jiného“.

Technologický gigant přidal k prezidentovu příspěvku varování s tím, že porušuje pravidla Twitteru o šíření zavádějících a potenciálně škodlivých informací. Podle Twitteru je ale ve veřejném zájmu, aby Trumpův příspěvek zůstal nadále přístupný. Mluvčí Twitteru uvedla pro agenturu Reuters, že příspěvek obsahuje „zavádějící tvrzení a bude výrazně omezen, což je v takových případech běžné“.

Foto: twitter.com/realDonaldTrump

Jeden z tweetů, který prezidentovi vzhledem k podmínkám užívání sociální sítě příliš nevyšel.

Zatímco Twitter se s dezinformačními či zavádějícími informacemi příliš „nemaže“, Facebook býval zdrženlivější. I v jeho případě byl jedním z jeho prvních terčů po dlouhodobé kritice za mírnou regulaci dezinformací právě Donald Trump. V srpnu mu Facebook smazal video, ve kterém prezident tvrdí, že jsou děti vůči koronaviru „téměř imunní“.

Nebezpečí na druhou

Kromě typických „plándemických“ teorií (plandemic theory) anonymní uživatelé na dark webech spojují současnou situaci s americkou armádou, biologickými zbraněmi a dalším globálním spiknutím. Jiní viní z šíření viru 5G sítě. „Od čeho má koronavirus odvést pozornost veřejnosti? Obvykle, když média o něčem nadšeně píší, mají za úkol odvést pozornost od jiného důležitého tématu,“ cituje izraelská studie příklad jednoho z příspěvků. Fanoušci teorie o čipování během testování na koronavirus si říkají představenstvo Nano Chan. V představenstvu Nano Chan byl virus energicky spojován s vývojem biologických zbraní v USA. Na druhou stranu se pak na těchto webech prodávají například respirátory N95. Ovšem s důrazem na jejich nečínský, a tedy „zdravotně nezávadný“ původ.

Konspirační teorie o covidovém spiknutí mohou vzít za své také krajně pravicoví extremisté. Za podkresu zjevného antisemitismu hlásají, že je virus vytvořený „židovskými elitami“ zaměřenými na zavedení povinné vakcinace za účelem zisku či vymýcení bílé rasy. Samo o sobě citlivé téma očkování je během konspirací prorostlé pandemie o to tenčím ledem.

Film Plandemic se stal pro odmítače vakcín dalším důvodem k zasetí semínka pochybností mezi nerozhodnuté rodiče potenciálně očkovaných dětí. Svět nyní čeká na vakcínu jako na spásu, a i proto je dle výzkumu publikovaném na Misinfo Reviews Harvard Kennedy School nutné vybudovat mezi lidmi lepší mediální gramotnost a posílit schopnosti lidí rozlišovat mezi pravdivými a zavádějícími informacemi.

Reklama

Doporučované