Hlavní obsah

Přirozeně českým pacientům lůžka poskytneme, potvrdil bavorský premiér

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder z CSU je dnes už velkou postavou celoněmecké politiky. Nelze vyloučit ani jeho kandidaturu na post kancléře.

Reklama

V případě nutnosti může Česká republika počítat s umístěním svých covidových pacientů do nemocnic v Bavorsku. Potvrdil to zemský premiér Markus Söder (CSU). Přitom i jednotky intenzivní péče v této spolkové zemi se znovu plní.

Článek

„Situace v sousedním Česku je taková, že jsme dnes dostali první dotazy od české vlády, jestli bychom nemohli dát k dispozici lůžka intenzivní péče pro jejich pacienty. Přirozeně tak učiníme,“ prohlásil Söder na odpolední tiskové konferenci v Mnichově.

Komunikaci s bavorskými partnery potvrdil před odletem do Bruselu na summit Evropské unie také český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Ten už dříve mluvil o podobné možnosti rovněž se svým saským protějškem Michaelem Kretschmerem.

Možnost spolupráce naznačil už před týdnem český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka, podle nějž existuje oboustranný příslib spolupráce v lůžkových kapacitách JIP. „Experti nyní sledují situaci v ČR,“ řekl diplomat minulý týden pro Seznam Zprávy.

Že Česko má předběžnou dohodu s Německem, potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Není to sice nic, co by se zítra začalo spouštět, je to plán B. Je ale domluva jak se spolkovou zemí, tak s Mnichovem a Drážďany, jsme s nimi v pravidelném kontaktu. S Drážďany například máme každý týden koordinační videokonferenci a řešíme celou řadu věcí okolo pandemie. Německo je připravené nám pomoct. Dostal jsem dokonce několik dopisů od českých lékařů žijících v Německu, že jsou připraveni pomoct. Pozitivní je, že když jde do tuhého, jsme schopni si po Evropě pomoct, i Češi táhnou za jeden provaz,“ dodal ministr zahraničí.

Samotné Bavorsko na tom přitom co se týče bojem s novým typem koronaviru není úplně nejlépe. Poprvé od jarních měsíců stoupl denní počet nově nakažených opět nad tisíc, konkrétně na 1072. Süddeutsche Zeitung pak připomíná, že vytíženost lůžek na jednotkách intenzivní péče překročila 40 procent.

Reklama

Doporučované