Hlavní obsah

Twitter se ohradil proti Trumpovi. Jeho tvrzení o imunitě je zavádějící

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump během projevu z balkonu Bílého domu.

Reklama

Sociální síť Twitter označila jako zavádějící příspěvek amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že je po prodělání nemoci covid-19 imunní. Trump se vrací do čela předvolebního boje i přesto, že tvrzení odmítá doložit důkazy.

Článek

I nadále přetrvávají otázky ohledně zdravotního stavu amerického prezidenta. Donald Trump v nedělním rozhovoru v televizi Fox News prohlásil, že už nemá covid-19 a není u něj riziko přenosu koronaviru na další lidi. V pondělí se proto chystá vrátit do čela předvolební kampaně a k pořádání dalších předvolebních mítinků. Do listopadových voleb už zbývají jen tři týdny.

Své tvrzení v třicetiminutovém rozhovoru nepodložil žádnými vědeckými důkazy. Nezaznělo ani to, že v posledních dnech prokázal negativní test. Trump také uvedl, že je po experimentálním koktejlu léků, který zahrnoval antivirotika i steroidy, pravděpodobně imunní. Podle dosavadních vědeckých výzkumů ale není jasné, jak dobře jsou lidé vyléčení z nemoci covid-19 chráněni před další infekcí.

K neustávajícím otázkám ohledně prezidentova zdraví přispěl i hlavní lékař Bílého domu Sean Conley, který sice uvedl, že Trump již nemůže nikoho nakazit, ale odmítl prozradit, kdy přesně se Trump nakazil. Z vojenské nemocnice Waltera Reeda byl Trump propuštěn před týdnem. Čtyřiasedmdesátiletý prezident strávil ve zdravotním zařízení tři dny.

Později v neděli vyvolal Trump další kontroverzi svým tweetem, ve kterém uvedl, že podle lékařského stanoviska Bílého domu „se již nemůže nakazit a nemůže ani nakazit nikoho jiného“. Technologický gigant přidal k prezidentovu příspěvku varování s tím, že porušuje pravidla Twitteru o šíření zavádějících a potenciálně škodlivých informací. Podle Twitteru je ale ve veřejném zájmu, aby Trumpův příspěvek zůstal nadále přístupný.

Mluvčí Twitteru uvedla pro agenturu Reuters, že příspěvek obsahuje „zavádějící tvrzení a bude výrazně omezen, což je v takových případech běžné“.

Onemocnění vyřadilo Trumpa z předvolební kampaně a mítinků na déle než týden. Četné předvolební průzkumy ukazují, že ztrácí na svého demokratického soupeře Joea Bidena. Další propad měl přijít poté, co se u prezidenta nákaza potvrdila, píše britský deník The Guardian.

Právě ztráta v předvolebních průzkumech nejspíš pohání Trumpovu touhu po rychlém návratu do předvolební kampaně. Spojené státy čekají prezidentské volby 3. listopadu, přes 7 milionů Američanů už ale díky korespondenční volbě odvolilo. Trumpův rychlý návrat do předvolebního boje mohlo také uspěchat třídenní slyšení Amy Coney Barrettové, kandidátky na soudkyni Nejvyššího soudu v americkém Senátu, které začíná v pondělí.

Trump se v pondělí ukáže na shromáždění ve floridském městě Sanford, v úterý a ve středu pořádá předvolební mítinky v Pensylvánii a Iowě, tedy v takzvaných „swing states“, které mají tradičně a historicky vyrovnanou podporu obyvatelstva ve volbě politických zástupců rozloženou mezi Demokratickou a Republikánskou stranu. Trump v nich v roce 2016 zvítězil, nyní se ale zdá, že se přiklánějí k Bidenovi. Trumpa také čekají akce v Severní Karolíně a v Minnesotě.

Podle CNN hrozí, že se jeho předvolební mítinky promění v další „superpřenašečské“ události. Americký prezident se na veřejnosti objevil poprvé už v sobotu, kdy přednesl projev z balkonu Bílého domu. Příznivci nynějšího amerického prezidenta, kteří se shromáždili na zahradě Bílého domu, nedodržovali doporučované rozestupy, sám prezident si sundal roušku.

Mluvčí Bidenovy kampaně označil sobotní akci za „neuvěřitelně bezohlednou a nezodpovědnou“ a připomněl nominační akci na post soudkyně Nejvyššího soudu USA v Růžové zahradě, kde se nakazilo přes 20 vysoce postavených republikánů. Bílý dům byl přitom už v minulosti kritizován za laxní přístup k nošení roušek a dodržování sociálních rozestupů.

O víkendu upoutal pozornost také přední americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci, když se ohradil proti tomu, že ho Donald Trump využil pro svou předvolební kampaň.

V jedné z Trumpových předvolebních reklam je vystřižena část rozhovoru, kde Fauci říká: „Nedokážu si představit, že by někdo mohl dělat víc.“ Video je ovšem vytržené z kontextu takovým způsobem, že se zdá, že přední lékař mluví o současné hlavě státu.

Ve skutečnosti je to část rozhovoru, který poskytl v březnu pro televizi Fox News. Fauci v rozhovoru ale hovořil o sobě a ostatních lékařích. V reakci na předvolební reklamu se ohradil, že video je vytržené z kontextu a použité bez jeho svolení. „Během svých téměř pěti desetiletí veřejné služby jsem nikdy veřejně nepodpořil žádného politického kandidáta,“ uvedl lékař na svou obhajobu.

Trump na to reagoval tradičně prostřednictvím Twitteru. „Jsou to skutečně vlastní slova doktora Fauciho. Podle některých guvernérů jsme odvedli „fenomenální“ práci. Mnoho lidí souhlasí… A nyní přicházejí vakcíny a léčby dlouho předtím, než bylo předpovídáno!”

Pokus šéfa Bílého domu znovu zlehčovat probíhající pandemii přichází v době, kdy většina odborníků varuje před tvrdým podzimem a zimou. Jen v USA hlásí alarmující čísla kolem 30 amerických států. Podle Univerzity Johnse Hopkinse přibylo za sobotu přes 54 000 nově nakažených a 618 úmrtí. Od vypuknutí pandemie se ve Spojených státech koronavirus potvrdil u více než 7,7 milionu lidí a v souvislosti s nemocí covid-19 zahynulo nejméně 214 000 lidí.

Reklama

Doporučované