Hlavní obsah

Teprve týden od pozitivního testu. Trump by ale rád mezi své voliče

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump se chce v sobotu vrátit do předvolebního procesu.

Reklama

Před týdnem oznámil americký prezident, že se on i jeho choť nakazili covidem-19. Donalda Trumpa hospitalizovali, v pondělí z nemocnice propustili a nyní už ukončil léčbu. A plánuje naskočit zpátky do rozjetého vlaku své kampaně.

Článek

Trump strávil ve vojenské nemocnici v Bethesdě zhruba tři dny a lékaři do něj vpravili koktejl vakcín, léků a protilátek. Lékaři mu také několikrát podali kyslíkovou podporu.

Pár dní poté, co se vrátil do Bílého domu, je už ale vše jinak – Trump je podle svého osobního lékaře Seana Conleyho v naprostém pořádku. A může se vrátit do víru předvolební kampaně, v níž bojuje o znovuzvolení do čela Spojených států.

Conley podle britské veřejnoprávní BBC ve čtvrtek večer uvedl, že Trumpova reakce na podané látky byla „velmi dobrá“ a že jeho stav je stabilní. Šéf Bílého domu teď plánuje víkendové setkání se svými voliči. „Očekávám, že prezident od té chvíle bude moci bez rizika obnovit své veřejné aktivity,“ oznámil lékař ve zprávě Bílého domu.

Nadcházející akce by se konala na Floridě, jednom z ve volbách klíčových, ještě nevyhraněných amerických států. „Myslím, že se pokusím uspořádat mítink v sobotu v noci, pokud budeme mít dost času ho zorganizovat, ale chceme udělat shromáždění… pravděpodobně na Floridě v sobotu v noci, možná se vrátím a jeden budu mít následující noc v Pensylvánii,“ uvedl americký prezident ve čtvrtek v rozhovoru pro Fox News.

Jestli na akci ale nakonec opravdu dojde, je stále ještě otázkou. Trump by měl v pátek podstoupit další koronavirový test. Podle některých odborníků se chce prezident vrátit do předvolebního shonu příliš brzy. A opozice v čele s demokratkou Nancy Pelosiovou, šéfkou Sněmovny reprezentantů, zpochybňuje podle americké CNN Trumpův úsudek. Ten je podle nich ovlivněný léky, které dostal.

„Když ho chytíte, uzdravíte se“

Současný americký prezident ani ne 10 dní po pozitivním testu a hospitalizaci podle amerického listu The New York Times prohlásil, že „když (covid-19) chytíte, uzdravíte se“. Vrátil se tak znovu k rétorice, která i přes více než 217 tisíc amerických obětí bagatelizuje vážnost koronavirového onemocnění.

Jeho přístup ke covidu-19 ale nesdílí například Komise pro prezidentské debaty v ohledu k příštímu debatnímu střetu obou kandidátů – Donalda Trump a demokrata Joe Bidena. Debatu přesunuli do online prostoru právě kvůli obavám o zdraví zúčastněných. Ve čtvrtek ale Trump oznámil, že se virtuální diskuse nezúčastní. „Nebudu mrhat svým časem v online debatě, takhle debatování nefunguje. Sedět za počítačem a debatovat, to je směšné,“ uvedl v rozhovoru pro Fox Business.

Tým Trumpovy prezidentské kampaně nyní tlačí na to, aby se akce konala v původním formátu. Tedy příští čtvrtek v Miami na Floridě v Centru Adrienne Arshtové. „Není žádný lékařsky podložený důvod, proč by Komise pro prezidentské debaty měla přesunout debatu do virtuálního formátu nebo přesouvat její termín či ji jinak měnit,“ uvedl prezidentův tým ve čtvrtečním vyjádření.

Lék vyvinutý metodou odmítanou Trumpem

Současný nájemník Bílého domu byl v době léčení pod drobnohledem médií. Ta ve čtvrtek přišla s informacemi o experimentálním přípravku od firmy Regeneron, jejž odborníci označují za velmi slibný a Trump ho při své léčbě užíval.

Koktejl protilátek REGN-COV2 vědci podle NYT vyvinuli mimo jiné z buněčných linií, na jejichž počátku byly buňky z legálně potraceného lidského plodu. Média upozorňují na to, že jde o jakýsi střet zájmů – zatímco prezident látku, kterou ještě úřady neschválily, vychvaluje jako „lék“, je vytvořena metodou, jejíž financování prezidentova vláda minulý rok zastavila. Jako důvod tehdy uvedla, že i přes vědecký přínos je kvůli etickým otázkám nutné najít jiný způsob výzkumu. A prezident obecně proti interrupcím veřejně vystupuje.

Stejným způsobem je vytvořeno i antivirotikum remdesivir, které je podáváno pacientům s těžším průběhem koronavirového onemocnění. Dostal ho i Trump. Podle magazínu Science proti používání remdesiviru protestovali už v červnu odpůrci potratů z amerických a kanadských katolických kruhů.

Reklama

Doporučované