Hlavní obsah
Online

Počet nakažených za den překonal poprvé v Evropě 100 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová opatření zcela uzavřela bary například v belgickém Bruselu.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čína v pátek oznámila, že se formálně připojila ke globální iniciativě COVAX, která má umožnit všeobecnou přístupnost budoucích vakcín proti covidu-19. Podle agentury Reuters se tak Čína stala dosud největší ekonomikou, která přislíbila podporu při financování dodávek vakcín do chudších zemí.

- Americký prezident Donald Trump dokončil léčbu koronavirové nákazy, jeho stav je od pondělního návratu do Bílého domu stabilní a v sobotu se bude moci vrátit k plnění svých veřejných povinností. Oznámil to ve čtvrtek prezidentův lékař Sean Conley.

- Další země v Evropě v pátek čeká zpřísnění stávajících pravidel přijatých v boji proti šíření koronaviru. V části Skotska se zatím na dva týdny uzavřou hospody a bary a zruší se i venkovní veřejné akce. V Belgii začne platit omezená otevírací doba barů a kaváren a v Bruselském regionu se bude rozhodovat i o uzavření škol a univerzit.

- Koronavirus se celosvětově prokázal u více než 36,5 milionu lidí, z nichž přes milion zemřelo. Nejvíce nakažených evidují Spojené státy, Indie a Brazílie; tyto tři země mají i nejvíce zemřelých na komplikace v souvislosti s covidem-19.

- Počet nově odhalených případů koronaviru za jeden den v Evropě poprvé překročil hranici 100 000. Vyplývá to z v pátek aktualizovaných dat Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nichž mělo v evropských zemích ve čtvrtek pozitivní test téměř 110 000 lidí. O den dříve to bylo téměř 99 000. I celosvětová bilance nakažených za jeden den překonala rekord, když přesáhla 350 000.

Včerejší online reportáž najdete zde:

  • Francie hlásí nový nejvyšší denní přírůstek případů

    Za poslední den ve Francii přibylo více než 20 000 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. S odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters.

    Dosud se v 67milionové Francii nákaza potvrdila u 691 977 lidí, z toho u 20 330 za poslední den. V uplynulých dvou dnech úřady hlásily každý den více než 18 000 nově nakažených.

  • V Evropě podle WHO překonal denní přírůstek případů poprvé 100 tisíc

    Počet nově odhalených případů koronaviru za jeden den v Evropě poprvé překročil hranici 100 000. Vyplývá to z v pátek aktualizovaných dat Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nichž mělo v evropských zemích ve čtvrtek pozitivní test téměř 110 000 lidí. O den dříve to bylo téměř 99 000, uvedla agentura DPA. I celosvětová bilance nakažených za jeden den překonala rekord, když přesáhla 350 000.

    V Evropě nyní v absolutních číslech počty nakažených rostou nejvíce ve Francii, Británii, Španělsku a Rusku. Rekordní čísla ale hlásí rovněž Česko, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, Ukrajina či Portugalsko. Do celosvětové bilance nakažených nejvíce přispívá Indie, USA a Brazílie.

  • Británie hlásí přes 13 800 nových nakažených

    Spojené království v uplynulém dni zaznamenalo 13 864 nových případů nákazy koronavirem a dalších 87 lidí, u nichž se v posledních 28 dnech potvrdilo onemocnění covid-19, tam zemřelo. Vyplývá to z nových dat britské vlády. Aktuální bilance je nižší než čtvrteční, kdy Británie hlásila 17 540 nově nemocných. Stoupající trend nakažených je však nadále patrný. Obavy panují zejména z vysokého počtu nově hospitalizovaných i šíření nemoci mezi seniory.

    Celkem se v 66milionové Británii letos koronavirem nakazilo přes 575 000 lidí a 42 679 z nich zemřelo. Hospitalizovaných s covidem-19 je podle vládních údajů aktuálně přes 3600 lidí a přes 400 jich vyžaduje plicní ventilaci.

  • Itálie hlásí přes 5000 nových nakažených, nejvíc od března

    V Itálii se za poslední den potvrdilo 5372 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíc od konce března. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí je ale nyní oproti jaru jen zlomek, za posledních 24 hodin zemřelo 28 infikovaných pacientů zatímco na konci března překračovala denní bilance úmrtí hranici 700, upozornila agentura Reuters.

  • Merkelová: Pokud se situace nezlepší, Německo čeká zpřísnění

    V přibližně osmdesátimilionovém Německu za poslední den přibylo 4516 nových případů koronavirové nákazy, informoval v pátek Institut Roberta Kocha (RKI). Je to méně než v Česku. Kancléřka Angela Merkelová v pátek jednala s vedením 11 velkých německých měst a varovala, že pokud se nárůst nově infikovaných nezpomalí, čekají jejich obyvatele nové restrikce, které se mají týkat setkávání lidí či nošení roušek.

    Za posledních 24 hodin zemřelo v Německu jedenáct pacientů s covidem-19, čímž se smrtelná bilance zvýšila na 9589. Od začátku současné pandemie se v nejlidnatější zemi EU koronavirem nakazilo nejméně 314 660 lidí.

  • Vrchní palestinský vyjednavač má těžký průběh covidu-19

    Vrchní palestinský vyjednavač Saíb Irikát v pátek oznámil, že se potýká s těžkými příznaky covidu-19. Zatím je však podle něj vše pod kontrolou. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž o zdraví politika panují obavy, jelikož před třemi lety v USA podstoupil transplantaci plic.

    Pětašedesátiletý zákonodárce z Jericha na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu na twitteru napsal, že je v izolaci doma, kde se mu dostává zdravotní péče. Doplnil, že pociťuje „těžké příznaky kvůli nedostatečné imunitě v důsledku transplantace plic“ a poděkoval za přání rychlého zotavení. V tuto chvíli je „to pod kontrolou, díky Bohu,“ poznamenal. O tom, že se nakazil, zákonodárce informoval ve čtvrtek. Všechna svá nadcházející jednání zrušil.

    Irikát je generálním tajemníkem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a je zároveň jedním z nejmladších členů jejího vedení.

  • Číňané během svátečního týdne podpořili ekonomiku

    Číňané během tradičního svátečního týdne na začátku října utratili na cestách a na nákupech v přepočtu desítky miliard dolarů, a pomohli tak procesu zotavování ekonomiky po krizi způsobené šířením nového koronaviru. V porovnání s loňskem cest sice o 21 procent ubylo a výdaje klesly o 30 procent, přesto je to podle analytiků pozitivní znamení, že ekonomiky zemí, které zvládly pandemii, se mohou vzpamatovat velice rychle. Uvedla to v pátek agentura AP.

    Na cesty se během takzvaného Zlatého týdne od 1. října vydalo nějakých 637 milionů Číňanů, což je více než 45 procent obyvatelstva. Podle údajů čínského ministerstva kultury a cestovního ruchu utratili 466,6 miliardy jüanů (1,6 bilionu Kč).

  • Video: V Jižní Koreji povzbuzuje obyvatelstvo obrovská kresba v rýžovém poli

    Kresba na poli, kterou tvoří různé druhy rýže, povzbuzuje Jihokorejce v období koronavirové pandemie. Pod obrovským obrazem jeřábu je slogan „Hlavu vzhůru!“. Nachází se 320 kilometrů od města Soul. Vytvořili ho lokální farmáři a děti.

    Video přinesla agentura AFP.

  • Rakousko i Švýcarsko mají opět přes tisíc případů nákazy

    V Rakousku se za posledních 24 hodin nákaza koronavirem potvrdila opět u více než tisíce lidí. V říjnu je to již po čtvrté, informovala o tom agentura APA. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober označil epidemický vývoj za znepokojivý. Varoval, že se stav může rychle zhoršit, podobně jako v Česku, kde je nyní podle něj situace „velmi těžká“.

    Ve Švýcarsku byl v pátek denní přírůstek nakažených rekordní. Infekce se potvrdila u 1487 osob. Od počátku epidemie se v zemi nákaza prokázala už u více než 60 000 lidí. S covidem-19 zemřelo ve Švýcarsku 1794 osob.

  • Na světě prý kvůli pandemii uvázlo 2,7 milionu migrantů

    Více než 2,7 milionu migrantů uvázlo kvůli omezením spojeným s bojem proti koronaviru mimo svou vlast a navzdory úsilí se nemůže vrátit zpět. Ve své zprávě o tom v pátek informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Mezinárodní společenství vyzvala, aby rychle našlo řešení této krize.

    IOM pro potřeby své aktuální zprávy za uvázlé migranty považuje všechny osoby, které se v polovině července nacházely mimo území země svého obvyklého pobytu, chtějí se domů vrátit, ale kvůli nejrůznějším restrikcím nemohou. Data sbírala organizace ve 101 zemích světa.

  • Španělská vláda zvažuje stav nouze pro region Madridu

    Kvůli neshodám ohledně uzávěry Madridu dnes jedná španělská vláda i vedení autonomního regionu hlavního města. Kabinet premiéra Pedra Sáncheze zvažuje, že pro region jednostranně vyhlásí stav zdravotní nouze poté, co nejvyšší madridský soud ve čtvrtek zvrátil opatření, které omezovalo volný pohyb lidí ve španělské metropoli a dalších devíti městech regionu.

  • Polsko znovu hlásí rekordní počet nových případů koronaviru

    Polsko čtvrtý den v řadě hlásí rekordní nárůst nových případů nákazy koronavirem, za posledních 24 hodin jich přibylo 4 739 na celkových 116 338. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Vláda této země asi s 38 miliony obyvatel kvůli nepříznivému epidemickému vývoji od soboty zpřísňuje opatření proti šíření nákazy. Bilance úmrtí se za poslední den zvýšila o 52 na celkových 2 919.

  • Petici proti druhé uzávěře v Izraeli podepsalo na 60 000 lidí

    V Izraeli se pod petici proti uzávěře vyhlášené kvůli koronaviru podepsalo přes 60 000 lidí. Dokument také požaduje možnost otevřít podniky závislé na zákaznících. Sepsal ho majitel telavivské restaurace Tamir Barelko, podle něhož karanténa, která je letos už druhá, likviduje majitele malých podniků a ničí celou ekonomiku. Vláda kvůli novému růstu počtu nakažených koronavirem celkovou uzávěru vyhlásila v září a prodloužila do 13. října. Izraelská ekonomika podle výhledu letos poprvé za dvě desetiletí vykáže pokles.

  • Slovensko má nový rekord nakažených, zdravotníkům pomůže armáda

    Slovensko třetí den za sebou zaznamenalo rekordní přírůstek nakažených koronavirem, za čtvrtek testy odhalily 1 184 infikovaných. Hygienikům a zdravotnickým zařízením v pětimilionové zemi pomohou vojáci. Vláda na dnešní mimořádné schůzi schválila nasazení nanejvýš 1 500 příslušníků ozbrojených sil na pomoc při zvládání pandemie nemoci covid-19, informovali členové slovenské vlády a úřady.

  • Rusko i Ukrajina hlásí rekordní nárůst nakažených koronavirem

    Rusko a Ukrajina za poslední den hlásí rekordní nárůst počtu lidí nakažených koronavirem. V Rusku jich přibylo 12 126, na Ukrajině 5 804, informuje agentura Reuters s odvoláním na úřady obou východoevropských zemí.

    Na Ukrajině nově nakažených přibývá rekordním tempem už třetí den v řadě a jejich celkový počet se k dnešku dostal na 250 538. Zemřelo 4 779 lidí s covidem-19, z toho 89 za posledních 24 hodin.

  • Kafka: Na obstarání testu mají pendleři do bavorského okresu Cham 7 dní

    Od soboty 10. října zpřísňuje spolková země Bavorsko pravidla i pro české pendlery dojíždějící za prací. Ti se budou muset prokázat negativním testem na nový typ koronaviru.

    „Na obstarání prvního testu pendleři mají 7 dní a lze jej podle tiskového prohlášení pořídit zdarma na testovacích střediscích v Bavorsku. Test se musí obnovit nejpozději po 14 dnech, v případě osob zaměstnaných ve zdravotnických či pečovatelských službách do 5 dnů,“ uvedl pro Seznam Zprávy český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Celkové nařízení bude zveřejněno na webových stránkách Generálního konzulátu ČR v Mnichově.

  • V Německu přibylo více než 4 500 případů nákazy koronavirem

    V přibližně osmdesátimilionovém Německu za poslední den přibylo 4 516 nových případů koronavirové nákazy, informoval Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve země zažila velký nárůst – více než 1 200 nově infikovaných. V Česku, kde žije něco přes deset milionů lidí, ve čtvrtek testy nákazu nově prokázaly u rekordních 5 394 lidí.

  • Indie hlásí 70 496 nových případů nákazy

    Indie zaznamenala za poslední den 70 496 nových případů nákazy koronavirem. Druhá nejlidnatější země světa od začátku pandemie zaregistrovala celkem 6,91 milionu nakažených. S odkazem na statistiky indického ministerstva zdravotnictví o tom v pátek informovaly agentury.

  • Trump bude opět smět mezi lidi, na sobotu plánuje mítink

    Americký prezident Donald Trump dokončil léčbu koronavirové nákazy, jeho stav je od pondělního návratu do Bílého domu stabilní a v sobotu se bude moci vrátit k plnění svých veřejných povinností. „Očekávám, že prezident od té chvíle bude moci bez rizika obnovit své veřejné aktivity,“ uvedl lékař Sean Conley v komuniké Bílého domu. Conley v prohlášení uvedl, že Trump na léčbu reagoval „nesmírně dobře“.

    Trump také potvrdil, že se chce vrátit do kampaně před prezidentskými volbami, v nichž 3. listopadu vyzve demokratického kandidáta Joea Bidena.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy